Medical Taping bij hoofdpijn en nekklachten

Een groot percentage van de bevolking heeft wel eens last van nekklachten. Hoofdpijn en nekpijn zijn één van de meest voorkomende klachten waarvoor een therapeut wordt bezocht. De nek bestaat uit 7 nekwervels met tussenwervelschijven die zorgen voor schokdemping op de wervelkolom. Het hoofd rust met de schedel op de eerste nekwervel, de tweede nekwervel maakt dat het hoofd kan draaien. De spieren en ligamenten in de nek zorgen voor stabiliteit en beweging van de nek en/of het hoofd.

Er bestaan diverse soorten nekklachten met verschillende oorzaken en symptomen, die tevens verschillend behandelt dienen te worden. Nekklachten kunnen acuut of chronisch zijn en worden onderverdeeld in specifieke en aspecifieke klachten. Bij specifieke klachten is weefselschade zichtbaar op de röntgenfoto of MRI (slijtage, nekhernia of osteoporose). Bij aspecifieke klachten is de oorzaak van de klachten niet duidelijk aantoonbaar. Vaak zijn wel spierknopen en weefselspanning waarneembaar in de nekregio. Medical Taping kan bij diverse nekklachten een uitkomst bieden.

nekklachten en spanningshoofdpijn
Artrose en extensieklachten halswervelkolom

Oorzaken van hoofdpijn

Verkeerde houding, spanning of stress kunnen oorzaken zijn van hoofdpijn. De houding, spanning en/of stress veroorzaken nekklachten en In dit digitale tijdperk is een verkeerde houding van het hoofd ten opzichte van de nek vaak een oorzaak van overbelaste nekspieren. Ook triggerpoints in de spieren kunnen vervelende klachten veroorzaken.

Nekklachten kunnen tevens ontstaan door het maken van een verkeerde beweging. Bij een whiplash bijvoorbeeld na een auto ongeluk, zijn klachten direct merkbaar, maar klachten worden ook pas later merkbaar. Slijtage van de nekwervels of een nekhernia veroorzaken tevens hevige pijnklachten.

Symptomen;

  • Stijf gevoel in de nek
  • Tintelingen of krachtverlies in de armen
  • Duizeligheid
  • (Stekende) pijn
  • Uitstralende pijn naar het hoofd, schouders, rug of armen en handen
  • Bewegingsbeperking met draaien en buigen van de nek

Wat te doen tegen hoofdpijn en nekklachten?

Er zijn diverse behandelingen voor nekklachten met Medical Taping mogelijk. Onderstaande behandeltechnieken kunnen worden toegepast bij verschillende symptomen zoals hoofdpijn en nekpijn. Wel is het belangrijk dat de juiste diagnose gesteld is, hoofdpijn kan bijvoorbeeld ook vanuit de (onder)rug komen en hoeft niet een direct gevolg van nekpijn te zijn.

Whiplash, spanningshoofdpijn en CWK klachten

Medical Taping bij verhoogde weefselspanning of bij spanningshoofdpijn

Indien het weefsel gespannen aanvoelt, of bij spanningshoofdpijn, is het tapen van de trapezius pars descendens en de levator scapula aan beide zijden van de nek een goede keuze. De tape zorgt voor een betere doorbloeding van het weefsel, waardoor dit gebied ontspant.

De basis van de eerste ontspannende tape wordt zonder rek op het acromion aangelegd. Breng de halswervelkolom in heterolateroflexie en laat de tape richting linae nuchae lopen.
De tweede ontspannende tape wordt in neutrale positie bij de insertie van de levator scapulae aangelegd. Breng het hoofd in lateroflexie en laat de tape iets opgerekt in de richting van de processus transversus lopen.

Medical Taping bij artrose en extensieklachten rond de halswervelkolom

Bij extensieproblemen in het cervicaal-thoracale overgangsgebied, whiplash, hoofdpijn en bij algemene artrotische veranderingen rondom de halswervelkolom, heeft deze tapetechniek in de praktijk aangetoond een succesvolle tapetoepassing te zijn.

  1. Knip een Y-tape. Leg de basis van de tape bij thoracale wervel 4/5 aan en laat de cliënt met het hoofd een maximale flexie uitvoeren.
  2. Laat de twee stroken van de tape bij een heterolaterale rotatie van het hoofd rechts en links naast de wervelkolom lopen.
  3. Knip vervolgens een I-tape. Vouw deze dubbel en knip deze twee keer in vanuit de vouw zodat er 4 stroken binnen de I-tape ontstaan.
  4. Leg de tape met maximale rek over de cervicale-thoracale overgang. Verdeel de stroken vervolgens over een breder gebied.

Lymftape bij een whiplash, CWK klachten of spanningshoofdpijn

Knip van twee stroken tape een lymfetape. Breng de stroken tape zonder rek aan en laat de uiteinden kruisen.  De lymfestroken zorgen voor snelle afvoer van vocht en afvalstoffen, tevens voor een betere doorbloeding van het aangedane gebied, het weefsel ontspant. Deze manier van tapen kan worden ingezet bij whiplash klachten of andere nek- en hals klachten waarbij een verhoogde spanning van het weefsel merkbaar is.

Deze toepassingen beheersen?

Worden behandeld in de vervolgcursus (A-MTC)

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassingen van de lage rug worden uitgelegd tijdens de Medical Taping basiscursus. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping basiscursus »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.