Medical Taping bij Congenitale Torticollis

Wat is Congenitale Torticollis?

Congenitale Torticollis is een afwijking van de stand van het hoofd dat meestal binnen enkele weken na de geboorte zichtbaar wordt. Het hoofd staat iets gekanteld en gedraaid, het kindje kan het hoofd moeilijk rechtop houden. Oorzaak is een verdikking in de m. sternocleidomastoideus. Deze halsspier zorgt voor het zijwaarts buigen en de rotatie van het hoofd. Hij ontspringt uit twee koppen: uit de sternale kop (van het sternum of borstbeen) en uit de claviculaire kop (van de clavicula of het sleutelbeen). Hij loopt naar boven waar hij insereert in een uitsteeksel van het slaapbeen, de processus mastoideus. De verdikking is goed te zien en voelbaar. Deze kan na enkele maanden verdwijnen, maar als de spierverkorting blijft zal het hoofd daardoor in scheefstand gaan staan.

Congenitale Torticollis behandeling?

Voor de behandeling van een scheefstand adviseren wij om een consult bij een kinderfysiotherapeut aan te vragen. Wanneer deze aandoening niet behandeld wordt, kan een asymmetrische gezichtsstand ontstaan en is een operatie op termijn noodzakelijk. De kinderfysiotherapeut kan Medical Tapen met CureTape toepassen als onderdeel van de behandeling om Congenitale Torticollis tegen te gaan.

torticollis scheefhals foto 1

Foto 1

Ingezonden casereport van een 5 maand oude baby met een Congenitale Torticollis:

Onderstaand casus hebben wij ontvangen van Claartje Gouw, zelf fysiotherapeut en moeder van deze destijds 5 maanden oude baby. Haar kind is onder behandeling bij een kinderfysiotherapeut en een osteopaat voor scheefstand. Het rechteroor trekt naar de rechterschouder en draaien naar rechts is niet mogelijk (foto1).

Het behandeltraject gaf nog niet het gewenste effect en bij FysioTape ontvingen wij de vraag of een behandeling met Crosslinq of CureTape een beter resultaat zou kunnen geven. Het tapeadvies is toegepast en het verschil was direct na het aanbrengen van CureTape waarneembaar. Na aanmoediging van zijn moeder kon de baby het hoofd direct naar rechts draaien, op de video is dit goed te zien. Wanneer je goed kijkt zie je ook het beige CureTape tapestrookje in de hals. Op foto 2 is het eindresultaat zichtbaar.

Tapeadvies bij een congenitale torticollis

Bij een baby adviseren wij om met zo weinig mogelijk tape het gewenste effect te bereiken.

In deze casus is een tapestrook geknipt van ca 2.5 cm brede CureTape en 10 cm lang.
Het is niet nodig om de tape over de gehele m. sternocleidomastoideus aan te brengen, toepassen over het verdikte fibrotische gedeelte is voldoende.

Scheur het release papier in het midden door en breng de tape als een ligamenttechniek aan zonder rek. Hoewel het effect direct zichtbaar is wordt geadviseerd 3 weken lang te tapen, 5 dagen tape, 2 dagen rust, voordat de nieuwe tape wordt aangebracht. Let daarbij goed op dat de tape geen huidirritatie veroorzaakt. Verwijder de tape zo voorzichtig mogelijk. Wij adviseren de tape “in te vetten” met bijvoorbeeld (baby)olie, dit lost de acryl lijmlaag op. Daarna de tape met een afrollende beweging verwijderen.

torticollis scheefhals foto 2

Foto 2

Deze toepassing beheersen?

Vraag er naar in de Medical Taping cursus bij kinderen

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassingen van de lage rug worden uitgelegd tijdens de Medical Taping basiscursus. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping basiscursus »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie-september

 

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.