Medical Taping bij standsafwijking van het been bij veulens

Drs. Solange Mikail is dierenarts, dierfysiotherapeut, lid van het ACVSMR en tevens VetkinTape docente. Tijdens het 10e internationale congres van de Veterinary Rehabilitation and Physical Therapy (IAVRPT) in Knoxville USA (30 juli – 3 augustus 2018) is haar posterpresentatie, over het toepassen van VetkinTape bij standsafwijking van het been bij veulens, als beste beoordeeld.

Angular standsafwijking bij veulens

Het komt regelmatig voor dat veulens worden geboren met standsafwijkingen aan de benen. De oorzaken hiervan kunnen o.a. zijn; een verkeerde ligging in de baarmoeder, een vroeggeboorte of problemen rondom de geboorte. Ook kan na de geboorte een standsafwijking worden ontwikkeld, bv door problemen met de groeischijven of door een trap van een ander paard.

Een veulen groeit de eerste maanden erg snel en daardoor kan juist een vroegtijdige behandeling van de beenstand een positief effect hebben. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de ernst van de standsafwijking. Naast conservatieve behandeling kan chirurgisch ingrijpen ook tot de mogelijkheden behoren.

In het onderzoek van Solange Mikail zijn twee veulens behandeld met een angular standsafwijking. De standsafwijking is aan de voor- of achterkant goed zichtbaar en tevens meetbaar. Normaal gesproken is er een rechte lijn te trekken door hoef-koot-pijp-voorknie of sprong-bovenbeen. Bij standsafwijkingen is er een hoek meetbaar. Er zijn twee typen angulare standsafwijkingen te zien, een valgusstand (X-benen) waarbij het onderbeen naar buiten wijst en een varusstand (O-benen) waarbij het onderbeen naar binnen wijst.

Naam van het onderzoek: Correction of angular limb deformities in foals using kinesiology taping

Achtergrond informatie:
Medical Taping is een behandeltechniek met elastische orthopedische tapes. Eén van de effecten die je kunt bereiken met de inzet van elastische tape is het stabiliseren van anatomische structuren. Angular standsafwijking is een bekend probleem bij veulens en de behandeling is vaak chirurgisch. Het doel van de case studie is om de werkzaamheid van Medical Taping als behandelmethode voor angular standsafwijking bij veulens te onderzoeken.

Materiaal en methode:

Twee casus met angular standsafwijking werden bestudeerd.
Casus 1: 30 dagen oude Magalarga filly veulen met een carpus valgusdeviatie aan het rechter voorbeen.
Casus 2: 60 dagen oude Quarter Horse veulen met een carpus valgusdeviatie aan het linker voorbeen.
Bij beide veulens is een strook VetkinTape van 20 cm aangebracht met 30% rek aan de mediale kant van het aangedane been, om het mediale collaterale ligament te ondersteunen. Tevens zijn er twee stroken van 10 cm als anker aangebracht aan de boven- en onderkant van de tape om loslaten te voorkomen.
Om de 5 dagen werd de tape vervangen en de veulens zijn in totaal 15 dagen behandeld.
De hoek van de beenstand werd vervolgens gemeten op de foto’s door middel van ImageJ software.

Fig 1 standsafwijking van het been bij veulens

Fig 1: case 1

Fig 2 standsafwijking van het been bij veulens

Fig 2: case 2

Resultaten:

In beide casus verbeterde de hoek van de standsafwijking binnen de 15 behandeldagen. De standshoek bereikte geleidelijk aan van dag 1 tot dag 15 zelfs een bijna normale stand.
De hoek bij case 1 veranderde van 153 naar 180 graden (figuur 1) en bij case 2 van 162 naar 177 graden (figuur 2).

Conclusie:

Medical Taping met VetkinTape kan een non-invasieve en goedkope behandeling zijn bij angular standsafwijkingen bij veulens. Verder onderzoek is nodig

Download de originele posterpresentatie: Kinesiology poster standsafwijking veulen

VetkinTape® bestellen?

Steeds meer therapeuten kiezen ervoor om VetkinTape te gebruiken tijdens hun behandelingen. Je kunt VetkinTape eenvoudig bestellen in de webshop.

VetkinTape Bestellen »

VetkinTape

MTC cursus voor Dierenartsen en Dierenfysiotherapeuten

Bij FysioTape Opleidingen B.V. is het mogelijk om als dierenfysiotherapeut of dierenarts een gerichte tweedaagse training te volgen om alle technieken goed aan te leren en in de praktijk te kunnen toepassen. De behandelaar moet een goede anatomische kennis van het paard of dier hebben en weten waar de klachten vandaan komen. Op deze manier behaal je de beste resultaten uit de totale behandeling.
Voor cursusinformatie verwijzen wij u naar het cursusgedeelte van onze website MTC cursus voor Dierenartsen en Dierenfysiotherapeuten 

VetkinTape® wordt o.a. gebruikt voor:

 • Het activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen
 • Behandeling van stalbenen
 • Het beïnvloeden van fasciale structuren
 • Het behandelen van littekens
 • Peesblessures en ontstekingen
 • (Na) behandeling van blessures aan bewegingsapparaat
 • Het verbeteren van de spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)

 Producteigenschappen VetkinTape®:

 • 25% sterkere lijmlaag. latexvrij met een TÜV kwaliteitskeurmerk.
 • 6 cm brede rollen x 5 meter. 1 cm breder dan CureTape®.
 • Verkrijgbaar in de kleuren oranje, zwart, rood en blauw.
 • Hypoallergeen, waterbestendig en luchtdoorlatend.
 • Speciaal ontwikkeld voor de veterinaire markt waardoor niet geschikt voor de menselijke huid!

Dierenfysiotherapeut?

Volg de Medical Taping bij paarden basiscursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.