Medical Taping bij overmatig kwijlen

Binnen het Medical Taping Concept bestaat er een eenvoudige tapetoepassing die bij veel cliënten invloed kan uitoefenen op de speekselproductie en het slikproces. Bij veel cliënten met bijvoorbeeld een meervoudige handicap, Parkinson, Down Syndroom of een na een CVA (beroerte) kan het slikken en de speekselproductie verstoord zijn.

S-Tape

Onder de logopedisten en/of orofaciale fysiotherapeuten staat deze tapetoepassing bekend als “S-tape”. Over het algemeen zijn de ervaringen uit het werkveld positief. Niet altijd lijkt deze tapetoepassing effect te hebben, maar het is zeker de moeite waard om te proberen. Het resultaat is vrij snel waarneembaar. Een smalle tape wordt onder de kin aangebracht. Door in deze regio de fasciale structuren te stimuleren, wordt er invloed uitgeoefend op de spieren en zenuwen die voor de slikbeweging en speekselproductie zorgen.

Casus uit de praktijk door een therapeut

Een logopedist bij Zorggroep Apeldoorn deelt met ons haar best-practice ervaringen van twee cliënten:

Casus mevrouw A met Parkinson

Mw. A heeft al geruime tijd de ziekte van Parkinson en de neuroloog heeft haar glycopyrronium voorgeschreven om het verlies van speeksel te verminderen. Mw. geeft bij mij aan dat ze er tegenop ziet om nog een medicijn erbij te gaan gebruiken. Ik heb mw. getapet onder de kin (aan de zorg en familie geef ik een basistekst mee met instructies, deze tekst wisselt per cliënt) en de zorg hierover geïnstrueerd. Al direct na het plaatsen van het eerste tapeje had mw. hier baat bij; het verlies van speeksel nam af doordat mw. door de prikkels van de tape vaker in rust ging slikken.

Na een aantal maanden te hebben getapet hebben we het zonder de tape geprobeerd. Mw. lijkt de tape nu niet meer nodig te hebben, omdat het nog steeds goed gaat. Waarschijnlijk is het slikken in rust weer zodanig in de hersenen ingeslepen, dat mw. het weer zelf kan.

Casus de heer B. idiopathische Parkinson

Dhr. B heeft individuele logopedie voor zacht en onduidelijk spreken t.g.v. idiopathische Parkinson. Cliënt klaagt over overmatig speekselverlies in de nacht. Het is zelfs zo erg dat het matras ’s ochtends kletsnat is. Nadat ik Dhr. en zijn vrouw heb geleerd Dhr. B voor het slapen gaan te tapen, namen de klachten af. Dhr. B heeft drie kleuren tape uitgeprobeerd, geeft hij aan dat de roze tape bij hem het beste resultaat geeft. Deze plakt het best, waardoor het de hele nacht blijft zitten en zijn kussen en het matras de volgende dag niet nat zijn.

Hij is tijdens een weekendje weg de tape vergeten en het matras was weer kletsnat. Deze meneer gebruikt de tape nog steeds naar volle tevredenheid.

Instructie: Tapen bij overmatig speekselverlies

 • Tape iedere werkdag onder de kin (sla de zaterdag en zondag over), of tape vijf van de zeven dagen in de week, zodat de huid af en toe niet beplakt wordt en tot rust kan komen.
 • Tape NIET verwijderen wanneer deze nog (grotendeels) vast zit.
 • Verwarm de tape tussen de handen, zodat de tape beter hecht.
 • Tape 2 cm. (ongeveer) vanaf de kin, over de breedte.
 • Scheur het papier in het midden door en houd de uiteinden goed vast (duimbreed).
 • Rek de tape maximaal uit (dit is de ervaring met Parkinson patiënten). Tip over het gebruik van rek: laat een therapeut per patiënt en ziektebeeld de rek bepalen. Bij kinderen wordt bijvoorbeeld geen rek gebruikt.
 • Haak de papieren stukjes met de middelvingers naar achteren, zodat je de tape niet met de vingers aanraakt.
 • Breng de tape vanuit het midden onder de kin aan.
 • Wanneer de tape is aangebracht, wrijf dan over de tape voor betere hechting.
 • Breng eventueel ’s ochtends een nieuwe tape aan op een droge, schone (geschoren) huid.
 • Bij irritatie de tape direct verwijderen.
 • Tip: verwijder de tape door deze eerst te deppen met (baby)olie waardoor de tape vanzelf van de huid loslaat, dit voorkomt huidbeschadiging.
medical_taping_kwijlen1
medical_taping_kwijlen2

Heeft u ook een interessante casus beschreven die gedeeld mag worden onder de professionals, laat het ons weten en ontvang een leuke verrassing!

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.

maandactie-september