Medical Taping bij knieklachten

De knie is een ingewikkeld gewricht waaraan veel blessures en klachten kunnen ontstaan. Knieklachten staan in de top 5 van gezondheidsproblemen die door een therapeut worden behandeld. Dit kan een acute klacht betreffen na een trauma, maar ook chronische knieklachten door bijvoorbeeld slijtage. Ongeveer 6,5% van de behandelingen door een professioneel behandelaar zijn knie gerelateerd.

Binnen het Medical Taping Concept zijn er diverse tapetoepassingen die kunnen worden gebruikt bij verschillende knieklachten. Deze tapetoepassingen kunnen ook goed preventief worden aangebracht, om de patiënt een veilig en stabiel gevoel te geven tijdens een bezigheid als sporten en kan daarbij verdere knieschade voorkomen.

medical-taping-knieklachten

Medical Taping bij pijn rondom de knieschijf

Het kraakbeen onder de knieschijf kan beschadigen door gewrichtsblessures en/of overbelasting. Gevolg zijn pijnklachten in en rondom de knieschijf en bewegingsbeperking aan de strekzijde van de knie. De pijnklachten ontstaan vaak geleidelijk, doordat de knieschijf niet soepel door de groeve van het bovenbeen loopt. De klachten kunnen verergeren bij activiteiten zoals traplopen, hardlopen, fietsen, squatten en hurken.

Ook langdurig stilzitten met gebogen knie kan pijnlijk zijn (theaterknie).
Oorzaak moet vaak gezocht worden in standsafwijkingen van knie of enkel, of een verstoorde werking van de spieren (verkorte spieren, krachtverlies). Ook intensief sporten op harde ondergrond kan deze klachten veroorzaken.

Deze tapetoepassing is bij de bovenstaande knieproblemen aan te bevelen:

1: Stimulerende fascietape in Y-vorm om de patella.
De patiënt zit of ligt met een gebogen knie tegenover de therapeut. De basis van de Y-tape wordt zonder rek ongeveer halverwege de quadriceps femoris gefixeerd. Vervolgens wordt de tape met lichte rek in de richting van de patella aangelegd, waarbij de splitsing rondom de patellarand wordt aangebracht en eindigt samen zonder rek op de patellapees.

2: Y-tape voor aanvullende kniestabiliteit.
Voor aanvullende stabiliteit en functieverbetering wordt een tweede Y-tape aangelegd. De basis wordt op de tuberositas (het knobbelachtige bot onder de knieschijf van het bovenste gedeelte van het onderbeen) aangelegd en de twee stroken volgen lateraal en mediaal de patellarand.

medical-taping-knieproblemen-2
medical-taping-knieproblemen

Instructievideo: Tapen bij knieklachten

Bekijk nu onze nieuwe instructievideo, hierin worden de toepassingen van Medical Taping bij knieproblemen uitgelegd. Wanneer de tape wordt aangebracht zoals de onderstaande instructievideo aangeeft, wordt de natuurlijke beweging gestimuleerd, wat belangrijk is voor het herstelproces.

In deze video worden de 3 soorten tapetoepassingen gecombineerd. Bij grote knieklachten is een combinatie van deze drie tapetoepassingen ook mogelijk. Afhankelijk van de klacht kan tevens gekozen worden om één of twee toepassingen te combineren.

buitenste knieband
binnenste knieband

Medical Taping bij knieklachten:

knieartrose, instabiliteit en verrekte of gescheurde kniebanden
Slijtage in de knie is één van de meest voorkomende vormen van artrose. De knie is een ingewikkeld gewricht waar veel kracht op uit geoefend wordt. Bij artrose wordt het kraakbeen aangetast waardoor de botten niet meer soepel en pijnvrij over elkaar schuiven.
Slijtage ontstaat normaal gesproken geleidelijk vanaf een bepaalde leeftijd, echter kan kraakbeenschade tevens ontstaan door een fractuur, knieband schade of een scheur in de meniscus.
Bij knieartrose, een instabiele knie of bij kniebandletsel:
In neutrale stand wordt aan de laterale zijde van de pijnlijke knie een enkele I-tape aangebracht vanuit het midden, met veel rek, volgens de ligament techniek.
Doordat de ligament vezels vanuit anatomisch opzicht elkaar mediaal licht kruisen worden om die reden twee stroken gebruikt voor deze kant van de knie.
Laat de patiënt de knie licht buigen en breng de twee stroken met veel rek kruislings aan volgens de ligament techniek. Let daarbij wel op dat geen rek wordt gebruikt bij de ankers!
Deze tapecombinatie zorgt voor een stabiel gevoel en pijndemping bij cliënten met knieartrose en kniebandletsels na een distorsie (verstuiking van de knie).

Knie tapen bij vocht in de knie

(plica synovialis)
Een plica is een plooi in het gewrichtskapsel die geïrriteerd en ontstoken kan raken bij bepaalde activiteiten. De pijn is merkbaar aan de binnenkant van de knie en versterkt bij buigen en strekken. Vocht in de knie is een veel voorkomende knieklacht en is een symptoom voor diverse knieproblemen.

Binnen het Medical Taping Concept bestaat er een tapetoepassing die ingezet kan worden bij zwelling van de knie of bij ontsteking van de plica:
Knip een x-tape. De tape wordt zonder rek in het midden van de knieholte aangelegd. Begeleid vervolgens de stroken met zeer weinig rek in X-vorm naar de zijkanten van de knie. De tape mag de bewegingsvrijheid absoluut niet beïnvloeden.

medical-taping-kniepijn-knieklachten

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in de basiscursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassingen van de lage rug worden uitgelegd tijdens de Medical Taping basiscursus. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping basiscursus »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie-september

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.