Helpdesk – Lymftaping

Lymfoedeem ontstaat wanneer er een abnormale ophoping plaatsvindt van eiwitten en vocht in het lichaam. In en rondom de weefsel van het lichaam circuleert een helder vocht, lymfe. Afvalstoffen worden uit de weefsel weggevoerd via lymfevaten en lymfeknopen. Bij lymfoedeem spreken we van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Door lymfoedeem te behandelen met CureTape kan de lymfevocht versneld worden afgevoerd.

Ontdek nu de mogelijkheden van compressie producten in combinatie met Medical Taping op dé Lymfoedeemdag op 26 september 2019.

Je kunt de combinatie tape-lymfpress gebruiken. Er zijn echter wel wat kanttekeningen te maken. Aangezien de lymf-press werkt met een pulserende druk en de CureTape® werkt door het druk verlagende effect, is de CureTape® natuurlijk niet werkzaam op het moment dat je de lymf-press gebruikt. Nadat de lymf-press is uitgeschakeld, is de tape weer werkzaam. Hou er rekening mee dat net zoals wanneer je MLD toepast over een lymftape heen, dat de verhouding tussen de spanning op de tape en de huidspanning kan veranderen, waardoor de tape eerder zal loslaten.

LymfTaping bovenarmLymfTaping bovenbeenLymfTaping hand

Volgens protocol moet je zes weken wachten voordat je een bestraald huidgebied mag behandelen met tape. In de praktijk is de ervaring dat die periode nogal eens wil wisselen en dat je vooral ook moet kijken naar de belastbaarheid van de huid. Begin de eerste tape behandeling heel terughoudend om eerst even te testen of de huid inderdaad zo reageert als de patiënt en jij verwachten. Geeft die eerste, voorzichtige behandeling geen problemen, bouw dan de tweede behandeling met CureTape® verder op.

Stel je vraag

Al jaren kunnen onze klanten zich met vragen, over bijvoorbeeld het Medical Taping Concept (MTC) wenden tot onze Helpdesk. Hoogste tijd om deze Helpdesk een nieuwe eigentijdse look te geven! Vanaf vandaag beantwoordt Christina Peter, fysiotherapeute en docente MTC, veel voorkomende praktijkvragen voor de camera.

Heb je een vraag over een tapetoepassing of over het gebruik van CureTape? Laat het ons dan weten.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus