Medical Taping bij lage rugklachten

De meest voorkomende klacht waarvoor cliënten een therapeut bezoeken is de rugblessure, deze klachten hebben vaak betrekking op de lage rug. De acute vorm van lage rugklachten staat bekend als “spit”, vaak ontstaan door een verkeerde beweging. Rugpijn kan ook gepaard gaan met uitstraling naar de bil of bovenbeen. Straalt de pijn verder uit tot onder de knie is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een hernia. Bij ongeveer 90% van de cliënten met lage rugpijn is het onduidelijk wat de oorzaak van de klachten is. De lumbale wervelkolom wordt voortdurend belast, waardoor de fasciale structuren makkelijk kunnen verharden met pijn als gevolg.

Om de tonus in de fascie te verlagen kunnen verschillende tapetoepassingen worden gebruikt. Onderstaande tapetoepassingen kunnen effectief zijn bij lage rugklachten.

Ontspannende tape voor de onderrug

lage-rugklachten-1De dorsale rompspieren (M. quadratus lumborum) zorgen door een verhoogde spanning vaak voor pijnklachten in de onderrug.
Wij adviseren onderstaande Medical Taping toepassing om de spanning te verminderen, waardoor de natuurlijke houding en beweging wordt gestimuleerd, hierdoor wordt het herstelproces versneld.

Tapetoepassing:

 • knip twee stroken CureTape van circa 30 cm voor een ontspannende rugtape
 • leg de basis van de tapestrook in neutrale positie lateraal van de SIPS aan en laat de cliënt vervolgens buigen (flexie)
 • breng de stroken met 10 tot 15 procent rek aan en laat de cliënt terugkomen in een neutrale stand en leg de ankers vast
 • vervolgens de cliënt voorover laten buigen en de tapeconstructie warm wrijven voor een optimale hechting

Rug intapen bij lage rugklachten

Wanneer de tape wordt aangebracht zoals de onderstaande instructievideo  aangeeft, wordt de natuurlijke beweging gestimuleerd, wat belangrijk is voor het herstelproces.

Tapetoepassing:

 • knip 3 drie horizontale I-stroken, in 3 verschillend lengtes
 • de distale strook (de kleinste) als eerste aanleggen
 • daarna opbouwen richting proximaal
 • de tape wordt met rek aangebracht

Tapen bij extensieklachten van de onderrug lage-rugklachten-2

Bij extensieklachten van de onderrug en bij spit wordt het tapen van de erector spinae lumbalis geadviseerd.
Wanneer de tape wordt aangebracht zoals onderstaande werkbeschrijving  aangeeft, wordt de natuurlijke beweging gestimuleerd, wat belangrijk is voor het herstelproces.

Tapetoepassing:

 • knip een Y-tape of gebruik twee I-stroken van circa 25 cm
 • leg de basis van de tape in neutrale positie aan op het sacrum,  laat de cliënt zover mogelijk naar voren buigen
 • de tape wordt naast de wervelkolom met 10 tot 15% rek aangebracht
 • wrijf de tape warm voor een optimale hechting en laat de cliënt in neutrale positie terugkomen

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in Medical Taping basiscursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassingen van de lage rug worden uitgelegd tijdens de Medical Taping basiscursus. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping basiscursus »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie-september

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.