Medical Taping bij een skiduim

Tijdens het skiën kunnen veel blessures ontstaan waarvan de skiduim één van de meest voorkomende is. Het is een acuut trauma aan het duimgewricht, vaak een langdurige en vervelende blessure. Bij de skiduim is het gewrichtsbandje van het knokkelgewricht (MCP-I gewricht) aan de binnenzijde van de duim opgerekt, verslapt of ingescheurd. Deze blessure kan ook ontstaan tijdens balsporten doordat de bal met hoge snelheid de duim naar achteren klapt. Tevens kunnen de klachten door een trauma (ongeluk of val) ontstaan.

“Game keepers thumb” is de chronische vorm van een skiduim, meestal veroorzaakt door langdurig,  repeterende bewegingen van de duim. Hierdoor rekt het kapsel op, het duimgewricht wordt instabiel waardoor slijtage kan ontstaan.

medical taping skiduim

Symptomen bij een skiduim:

  • Instabiel gevoel van het knokkelgewricht
  • Krachtverlies
  • Bij een acuut trauma is een zwelling en of verkleuring zichtbaar
  • Pijn aan de binnenkant van de duim ter hoogte van het kokkelgewricht (waar de duim begint) en tijdens het bewegen van de duim

Behandeling met CureTape bij een skiduim

Indien de banden van het duimgewricht zijn afgescheurd is een operatie noodzakelijk.
Bij instabiliteit, artrose, een scheurtje of verrekking kan, naast de therapeutische behandeling, CureTape worden aangebracht om de pijnklachten te verminderen en het herstelproces te bevorderen.

Skiduim Tapen

Hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd hoe deze blessure met twee stroken CureTape getapet kan worden

Eerste strook: Knip een strook van 0,5 cm breed en ca 15 tot 20 cm lang.
Leg de basis van de eerste tape, zonder spanning, aan de radiale kant van de duimmuis aan.
Gebruik vervolgens de ligament-techniek en maak een kruis over de mediale zijde van het eerste MCP gewricht en eindig aan de dorsale kant.

Medical taping skiduim1
Medical taping skiduim2
Medical taping skiduim3
Medical taping skiduim4

Tweede strook: Knip een strook van 1 tot 1,5 cm breed en ca 25 tot 30 cm lang.

Leg de basis zonder rek op de binnenzijde van het eerste MCP-gewricht aan. Leg daarna de tape met lichte rek over de palmaire kant van de duim naar lateraal aan, vervolgens over de dorsale kant van de duim in de richting van de rug van de hand. Tot slot over de basis van de vijfde metacarpaal naar de palmaire kant van het handgewricht terug naar de basis van de metacarpale-falange (MCP)1. De tapestrook vormt een 8.

medical taping skiduim5
medical taping skiduim6
medical taping skiduim7
medical taping skiduim8

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassingen van de lage rug worden uitgelegd tijdens de Medical Taping basiscursus. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping basiscursus »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie-september

 

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.