Medical Taping bij voorste kruisband blessures

De voorste kruisband

In de knie bevinden zich twee kruisbanden; de voorste en de achterste kruisband. Ze verbinden beiden het bovenbeen met het onderbeen en samen zorgen ze voor stabiliteit van de knie. De voorste kruisband is een stevige band in het midden van de knie die ervoor zorgt dat het onderbeen niet naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen, ook beperkt hij te grote draaibewegingen in de knie.

De voorste kruisband kan volledig afscheuren, overrekken of een deelruptuur krijgen.
Een volledig afgescheurde kruisband wordt meestal geopereerd. Sportactiviteiten zoals voetbal en handbal zijn de voornaamste oorzaken van letsel aan de voorste kruisband. Vrouwen hebben vier keer meer kans op deze blessure dan mannen, bij vrouwen zijn de hamstrings meestal minder krachtig. De hamstrings hebben tevens invloed op het stabiele gevoel van de knie.

voorste kruisband blessure zijkant

Symptomen bij een voorste kruisband blessure:

  • Plotselinge pijn
  • Zwelling vrij direct na het trauma, als gevolg van een bloeding in het gewricht
  • Het voelen van een “krak” of “plop” in de knie
  • Volledig buigen en strekken van de knie is niet mogelijk of pijnlijk
  • Gevoel van instabiliteit (doorzakken)
  • Het op “slot” zitten van de knie

Zowel na een operatie waarbij een nieuwe voorste kruisband is verkregen, als ook naast de therapeutische behandeling van kruisbandletsel dat niet geopereerd hoeft te worden, kan CureTape worden ingezet om sneller herstel te bevorderen.

Cliënten geven tevens aan dat deze tapetoepassing ook bijdraagt aan een “veilig” gevoel na herstel van de blessure, het geeft steun aan het kniegewricht. Tijdens sportactiviteiten, zoals skiën en voetbal, wordt deze tapetoepassing vaak preventief toegepast.

voorste kruisband blessure 4
voorste kruisband blessure boven

Hoe tape je de voorste kruisband tijdens herstelperiode of preventief?

De I-tape wordt aangelegd met behulp van de ligament techniek.

  • Cliënt ligt met gebogen knie in rugligging. Het midden van de I-tape wordt zonder rek op de tuberositas tibiae aangelegd.
  • Cliënt brengt de knie in extensie (druk met behulp van de tape de tibia naar dorsaal), beide stroken met middelmatige rek ter hoogte van de gewrichtsspleet aanleggen (posterolateraal en posteromediaal in de richting van het bovenbeen).

Tot slot; beide uiteinden tot halverwege het bovenbeen aanleggen.

Tip: doordat de tape op de knie wordt aangelegd, kan het door bewegingen van de knie eerder loslaten. Door CureTape Sports te gebruiken (zoals in bijgaand voorbeeld) blijft de tapeapplicatie vaak langer zitten.

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in de basiscursus sportmasseurs

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

maandactie-september

 

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.