Helpdesk – Contra indicaties

Hoewel er over contra-indicaties nog niet veel bekend is worden hieronder een aantal situaties genoemd die mogelijk een probleem kunnen veroorzaken.

Zijn er contra indicaties waardoor je niet zou kunnen tapen?

Tapen is…

  • niet ongevaarlijk bij een acuut letsel, waarbij niet goed/volledig gediagnosticeerd kan worden.
  • niet aan te raden bij koorts of een a-specifiek verloop van het klachtenpatroon.
  • niet zonder risico, als de patiënt zwanger is (eerste 3 maanden), in de regio van het bekken.
  • niet van toepassing als de huid allergisch reageert.
  • gevaarlijk bij een trombose, een trombus zou los kunnen komen.
  • de tape is niet steriel. Tapen als de huid inconsistent/niet gesloten is, is daarom af te raden.
  • niet mogelijk bij een algemeen oedeem (vochtopeenhoping) op basis van hartklachten of nierklachten. Circulatie mag niet verder worden aangezet.
  • niet mogelijk bij aanwezigheid van carcinomen of metastasen. Circulatie mag niet verder worden aangezet.

Bij een acuut letsel, waarbij niet goed/volledig gediagnosticeerd kan worden, is het niet ongevaarlijk om te tapen. Bij het tapen in een “te vroeg stadium” kunnen belangrijke symptomen gemaskeerd worden, wat ten allen tijden vermeden moet worden.

Het is niet aan te raden. Wanneer er bij klachten geen duidelijke oorzaak aan te tonen is kan de kinesiologie tape een averechtse werking hebben.

Sommige tapeapplicaties zijn sterk af te raden tijdens de zwangerschap. Wij adviseren dan ook om dit altijd in overleg te doen met uw behandelend therapeut of arts.

Het tapen van een zwangere patiënt is in de eerste 3 maanden niet zonder risico.

De Medical Tapetoepassing bij hooikoorts wordt niet gezien als contra-indicatie. Wel is het zo dat je beter niet kan tapen in de onderbuik of onderrug, ook geen segmenten tapen die in relatie staan met de baarmoeder.

Tevens beginnen met stroken van 2.5 cm, niet meteen de stroken van 5 cm toepassen. Laat de cliënt even plaatsnemen in een wachtruimte om te kijken hoe de reactie is op de toepassing. Mochten de klachten voldoende afnemen en de cliënt reageert goed op de tapetoepassing, kun je de stroken van 2.5 blijven gebruiken, anders de 5cm stroken aanleggen.

Baby’s onder de 6 maanden niet. Vooral omdat de huid eerst moet wennen aan de veranderende omstandigheden.

Opperhuid: De baby een dikte van 0,4 mm en een volwassene 2.0 mm.

Door het plakken van tape op de babyhuid kan bij het verwijderen een “stripping effect”ontstaan. Opperhuid die al dun is wordt nog dunner gemaakt.

Lederhuid:

Zweten: Is nog niet functioneel, baby koelt nog niet goed af.

Pijn: Pijnzenuwen zijn al goed aangelegd, ze voelen dus pijn.

Zintuigen: Tast en gevoelszenuwen zijn al vroeg ontwikkeld.

Bij zulke jonge kinderen  heel voorzichtig de tape opbouwen, dus aanvankelijk erg mild tapen. Is de reactie goed, dan kun je de tape geleidelijk aan verder opbouwen.

Tapen kan gevaarlijk zijn bij een trombose, een trombus zou los kunnen komen.

Trombose is een voorzichtigheids-contra indicatie! Tapen word in die omgeving afgeraden, vanwege het loslaten van de trombus. Na een trombose behandeling wil het niet zeggen dat je meteen weer een kan krijgen nadat de medicatie is gestopt voor het tegengaan van het ontstaan van een trombus. Als de patiënt een geschiedenis heeft van trombus ontwikkeling, word tapen sterk afgeraden (vooral omdat leeftijd, zelfs familiar, een rol speelt bij het ontwikkelen van een trombus). Ook hartpatiënten met hartkleppen kunnen eerder een trombus ontwikkelen.  Voorzichtigheid geboden bij ouderen. Bewegen vaak ook minder, wat het gevaar ook weer doet toenemen.

De tape is niet steriel, daarom is het in deze gevallen af te raden. Als de tape om het huiddefect of de wond wordt gelegd, zorgt de stimulering van de circulatie juist voor een sneller weefselherstel. Bij een erg dunne huid moet de tape extra voorzichtig worden verwijderd.

Nee, bij een oedeem op basis van hartklachten of nierklachten mag de circulatie niet verder worden aangezet.

Nee, ook in dit geval mag de circulatie niet verder worden aangezet.

In principe is diabetes geen contra indicatie. In de praktijk is het echter voorgekomen dat de behandeling met tape zorgt voor een sterk veranderde insuline behoefte, vooral als de tape aangelegd is op plaatsen waar de patiënt normaal gesproken de insuline injecteert.

Stel je vraag

Al jaren kunnen onze klanten zich met vragen, over bijvoorbeeld het Medical Taping Concept (MTC) wenden tot onze Helpdesk. Hoogste tijd om deze Helpdesk een nieuwe eigentijdse look te geven! Vanaf vandaag beantwoordt Christina Peter, fysiotherapeute en docente MTC, veel voorkomende praktijkvragen voor de camera.

Heb je een vraag over een tapetoepassing of over het gebruik van CureTape? Laat het ons dan weten.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus