Medical Taping bij hallux valgus

Hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. Deze scheefstand begint meestal op latere leeftijd en verergert als je ouder wordt. Naar schatting heeft ca. 30% van de mensen een scheve stand van de grote teen. De grote teen groeit scheef in de richting van de andere tenen. Het middenvoetsbeentje (metatarso-phalangeale gewricht (MTP)) dat zich net boven de gewrichtsteentjes bevindt, draait naar buiten. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant die ook wel een “bunion” wordt genoemd. Deze knobbel kan groter en stijver worden waardoor klachten toenemen.

Medical Taping bij hallux valgus | grote teen tapen | FysioTape
anatomisch model voet

Oorzaak hallux valgus

De oorzaak van het ontstaan van een hallux valgus is vaak niet helemaal duidelijk. Een erfelijke factor lijkt mee te spelen, tevens komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Slappe voetspieren, platvoeten en flexibiliteit in de voetgewrichtjes lijken bij te dragen aan het ontstaan van een hallux valgus.

Klachten kunnen tevens verergeren door het dragen van nauwe schoenen, hierdoor irriteert de bobbel aan de zijkant van de voet.

Hoe tape je een hallux valgus?

Indien de scheefstand en de klachten in hoge mate verergeren,  is operatief ingrijpen op den duur aan te bevelen. Een therapeut kan echter vóór deze fase ook helpen bij pijnbestrijding, middels advies en een oefenprogramma om een hallux valgus te behandelen. Het toepassen van Medical Taping binnen de behandeling kan zorgen voor pijndemping en het corrigeren van de hoek van de scheefstand.

Instructievideo: hallux valgus tapen

Stap 1:

hallux valgus tapen stap 1

Knip een I-tape met een smallere vorm bij de basis (zwart) en een Y-tape (lime).

Stap 2:

hallux valgus stap 2

De basis van de eerste zwarte tape wordt aangebracht op de oorsprong van de proximale falanx. De voet bevindt zich in rustpositie, de cliënt extendeert de grote teen. De tape volgt daarna de binnenkant van het voetgewricht tot aan het einde van de tuber calcanei mediale. Wrijf de tape goed aan voor een betere hechting.

Stap 3:

hallux valgus tapen stap 3

De tweede lime Y-tape wordt aangelegd met de basis onder de bal van de voet. De distale strook van de tape wordt aangelegd over de metatarso-phalangeale gewrichten van de totale voet tot aan de laterale malleolus. De distale strook wordt met volledige rek aangelegd, waarbij de distale voetboog passief ondersteund wordt door de therapeut.

Stap 4:

halux valgus tapen stap 4

Leg daarna de proximale strook over de rug van de voet tot aan de laterale malleolus (varisatie os metatarsale 1).

Optie: In plaats van een uitsparing te knippen zoals in de instructievideo is het ook mogelijk een Y-vorm te knippen als basis aan de proximale phalanx.

Optie: voor voetconstructies is CureTape® Sports ook uitermate geschikt. CureTape Sports is gemaakt van viscose en heeft een sterkere lijmlaag waardoor deze (nog) langer blijft zitten dan CureTape Classic.

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten. Let op: bij het (gedeeltelijk) overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.