Het effect van Medical Taping op littekens

Wat is een litteken?

Een litteken is een blijvende afwijking van de huid welke ontstaan is na genezing van een wond. Bij oppervlakkige beschadiging van de huid zullen er geen littekens optreden, maar wanneer ook de lederhuid beschadigd is, zal er een litteken zichtbaar worden.

Heeft de chirurg een keurige hechting achtergelaten waarop geen spanning staat dan kan de huid mooi genezen. Door spanning of teveel beweging kan de huid te weinig rust krijgen waardoor het litteken duidelijker zichtbaar zal worden. Onder het huidoppervlak in het bindweefsel kan littekenweefsel ontstaan, ook wel fibrosering van het weefsel genoemd.

Een litteken heelt mooier met  CureTape®

Gefibroseerd weefsel, verse littekens, maar ook oudere en verkleefde littekens kunnen uitstekend behandeld worden met een Medical Taping behandeling met CureTape®. De genezing zal versnellen, het litteken minder diep worden en daarnaast zorgt de tape voor een soepelere huid.  De behandeling dient wel even te worden volgehouden, maar de resultaten zijn prachtig. Na één behandelingsperiode is de verbetering al goed te zien, dit maakt het voortzetten van de behandeling  makkelijker.

Litteken behandeling wordt  behandeld in de cursus Lymf Taping voor Huid- en Oedeemtherapeuten.

litteken-medical-taping-2

Tape uitleg voor littekenbehandeling

Aangezien de tape niet steriel is mag pas over een vers litteken worden getapet als de wond gesloten is en met huid bedekt. Om de wondgenezing in dit stadium te bevorderen is het wel mogelijk om naast de wond tapestroken aan te brengen. De wond zal daardoor zichtbaar sneller sluiten.

Algemene regels om in de gaten te houden voor het behandelen van een litteken:

  • Stroken van 1 tot 1,5 cm breed knippen in de lengterichting van de rol tape
  • Hoe ouder en dieper het litteken des te meer rek dient men te gebruiken (tot 85%)
  • Bij recente littekens adviseren wij weinig rek te gebruiken
  • Op de ankers geen rek gebruiken en vanuit het midden rek zetten op de tape (ligamenttechniek)

Wist u dat littekens vaak een oorzaak zijn van disbalans in het lichaam?

Littekens kunnen vaak een oorzaak zijn van disbalans in het lichaam, daarnaast kunnen littekens ook andere lichamelijke klachten veroorzaken. MTC docent Paul van Vliet tapet al sinds 1998 en is zeer ervaren. Wanneer hij een cliënt onderzoekt kijkt hij altijd naar eventueel aanwezige littekens op het lichaam. Een litteken van een blindedarmoperatie of een keizersnede kan bijvoorbeeld ongemerkt klachten veroorzaken of ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een bepaalde beweging niet soepel verloopt.

Heeft uw cliënt een beperking bij het bewegen? Breng een klein strookje CureTape® aan op het litteken (bij voorkeur de oranje CureTape). Vervolgens vraagt u uw cliënt de beweging nogmaals uit te voeren. Waarschijnlijk wordt direct verschil ervaren. De moeite van het proberen waard!

Litteken behandelen met een Medical Taping behandeling met CureTape®? 
Vraag een Huid- of Fysiotherapeut met oedeemspecialisatie om advies!

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in de LymfTaping cursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

maandactie-september

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

menu

FysioTape