Het effect van Medical Taping op littekens

Wat is een litteken?

Een litteken is een blijvende afwijking van de huid dat resteert na genezing van een wond. Bij oppervlakkige beschadiging van de huid krijg je geen littekens, echter wanneer de lederhuid beschadigd is, wordt een litteken zichtbaar.

Door spanning of teveel beweging van de wond krijgt de huid te weinig rust. Onder het huidoppervlak in het bindweefsel kan littekenweefsel ontstaan, ook wel fibrosering genoemd, hierdoor wordt het litteken duidelijker zichtbaar.

Een litteken heelt mooier met  CureTape®

Gefibroseerd weefsel, verse littekens, maar ook oudere en verkleefde littekens kunnen uitstekend behandeld worden middels Medical Taping met  CureTape®.

De genezing zal versnellen, het litteken wordt minder diep, daarnaast zorgt de tape voor een soepelere huid. De behandeling dient geruime tijd te worden herhaald, echter zijn de resultaten prachtig. Na één behandelperiode is verbetering van de huid goed te zien, dit maakt voortzetten van de behandeling eenvoudiger.

Litteken behandeling komt aan bod in de cursus Lymf Taping voor Huid- en Oedeemtherapeuten.

637X4960-bewerkt

Aangezien tape niet steriel is kun je een vers litteken pas tapen indien de wond gesloten is en met huid bedekt. Om de wondgenezing in dit stadium toch te bevorderen, is het mogelijk om naast de wond tapestroken aan te brengen. De wond zal hierdoor zichtbaar sneller sluiten.

Algemene informatie voor het behandelen van een litteken:

  • Knip stroken van 1 tot 1,5 cm breed in de lengterichting van de rol tape.
  • Hoe ouder en dieper het litteken des te meer rek dient men te gebruiken (tot 85%).
  • Bij recente littekens adviseren wij weinig rek te gebruiken.
  • Op de ankers geen rek gebruiken, vanuit het midden rek zetten op de tape (ligamenttechniek).

Wist je dat littekens vaak een oorzaak zijn van disbalans in het lichaam?

Littekens kunnen vaak een oorzaak zijn van disbalans in het lichaam, daarnaast kunnen littekens ook andere lichamelijke klachten veroorzaken. Paul van Vliet een zeer ervaren taper (tapet sinds 1998) en MTC docent, geeft het volgende aan; wanneer hij een cliënt onderzoekt kijkt hij altijd naar eventueel aanwezige littekens op het lichaam. Een litteken van een blindedarmoperatie, of een keizersnede kan bijvoorbeeld ongemerkt klachten veroorzaken, of ervoor zorgen dat een bepaalde beweging niet soepel verloopt.

Heeft jouw cliënt een beperking bij het bewegen? Breng een klein strookje CureTape® aan op het litteken (bij voorkeur de kleur oranje). Vraag de cliënt vervolgens de beweging nogmaals uit te voeren, waarschijnlijk wordt direct verschil ervaren. De moeite van het proberen waard!

Litteken behandelen met een Medical Taping behandeling met CureTape®? 
Vraag een Huid- of Fysiotherapeut met oedeemspecialisatie om advies!

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in de LymfTaping cursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten. Let op: bij het (gedeeltelijk) overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.