Medical Taping bij “Tenenlopen”

Kinderen die beginnen met lopen, kunnen in deze eerste fase van de ontwikkeling van het zelfstandig lopen, op de tenen gaan lopen. Meestal gaat dit met een jaar of twee vanzelf over.

Wanneer loopt een baby?

Baby’s beginnen met lopen tussen de 10 en 18 maanden, al kan dit eerder of later gebeuren. Gemiddeld beginnen baby’s met zelfstandig lopen vanaf de 14e maand en dit is vaak het moment waarop je kunt zien of het kind op de tenen loopt. Gebeurt dit in de eerste 3-6 maanden nadat een kind loopt, dan is dit een normaal looppatroon. Wanneer een kind rond zijn derde jaar nog steeds (regelmatig) op de tenen loopt is het verstandig om dit verder te laten onderzoeken.

Tape toepassing tenenlopen bij kinderen

Wat wordt er onderzocht bij tenenlopen?

Er wordt gekeken of er sprake is van een aangeboren afwijking die in de botten en/of gewrichten voorkomt. Dit kan worden vastgesteld door een röntgenfoto, of door passief onderzoek naar de bewegelijkheid van het enkelgewricht uit te voeren. Worden geen afwijkingen gevonden dan kan de oorzaak gezocht worden in de spieren, pezen en/of aansturing vanuit het zenuwstelsel. Pezen en spieren zijn te strak, gewrichtskapsel is stijf, of de aansturing is verstoord zoals bij spasticiteit.

Tenenlopen uit gewoonte

Wanneer er geen onderliggende oorzaak is voor het persisterend (aanhoudend) lopen op de tenen, spreekt men van habitueel teenlopen. Dit fenomeen komt relatief veel voor, echter is de oorzaak niet bekend, wel komt het vaak bij meerdere familieleden voor. Een consult bij een kinderfysiotherapeut is een goede keuze wanneer het tenenlopen aanhoudt. Verkorte achillespezen kunnen een gevolg zijn van jarenlang tenenlopen. Wanneer er sprake is van een verkorte achillespees, of de spanning in de triceps surae verhoogd is, kan Medical Taping succesvol worden ingezet. De klachten verdwijnen vaak zodra het kind groter en zwaarder wordt.

Tapetoepassing bij tenenlopen

Meet de tape in gerekte positie af. Knip twee derde van de strook tape in een Y-vorm. Brengt de basis van de tape zonder rek onder de voet aan. De cliënt houdt de voet in dorsaalflexie zodat de tape over de achillespees kan lopen. De twee stroken worden vervolgens om de spierbuik van de gastrocnemius tot aan de origo aangelegd. De tape heeft direct effect en vooral bij kinderen merk je al tijdens de behandeling verschil.

Deze toepassingen beheersen?

Worden behandeld in de Medical Taping cursus bij kinderen

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassing bij tenenlopen wordt uitgelegd tijdens de Medical Taping cursus bij kinderen. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping cursus bij kinderen »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie

 

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.