Helpdesk – Specifieke behandeltechnieken

Het Medical Taping concept kan ook in bijzondere situaties een positieve werking hebben. De behandelingen die bij ons al positief zijn gebleken kunt u hieronder terugvinden. Wanneer u zelf van plan bent om een patiënt te tapen bij een indicatie, waarvan nog niet gebleken is of deze een positieve werking heeft, lees dan eerst de contra indicatie pagina.

De ziekte van Dupuytren kenmerkt zich door verhardingen in het bindweefsel in de handpalm en vingers. Je kunt verklevingen zachter krijgen door gebruik te maken van een raster (littekentape) of door gebruik te maken van een ligament techniek. Beide keren dus met veel rek op de tape, want vaak zijn de verklevingen bij Dupuytren nogal vast. Als je gebruik maakt van een ligament techniek, de tape in detoniserende richting (wel met veel rek!) aanleggen.

Littekentapedupuytren-tapedupuytren-tape2dupuytren-tape3dupuytren-tape4
Met kleine strookjes kruislings een raster plakken over het litteken. De strookjes moeten hierbij diagonaal over het anatomische verloop van de lymfebanen lopen. Als het litteken erg ingetrokken en verkleefd is, moet er meer rek op de strookjes tape. Ook bij een ernstig ingetrokken litteken moet de tape op de huid hechten, dus de strookjes ook goed in de plooien vormen.

Bekijk de video, onze docente Christina legt het je uit.

Met moet zeer voorzichtig zijn met het plakken van tape bij een aderontsteking vanwege de eventuele kans op trombose en/of embolie,  een detoniserende tape in het getroffen gebied geeft in het algemeen het gewenste effect.

Een trauma zorgt voor vaak voor een beperkte lymfecirculatie in het weefsel. CureTape zorgt voor een liftende werking van de huid waardoor de druk direct verminderd en de lymfestuwing neemt af.

Het betreffende gebied  wordt in gerekte positie geplaatst waarna de CureTape zonder rek wordt aangelegd. Wanneer het huidgebied weer in neutrale positie gebracht wordt (en de tape gefixeerd blijft op de huid) zal de tape in elkaar worden geschoven door het verlies van de rek in de huid. Zo ontstaat er een rimpeling in de tape, de convolutions. Zo ontstaat er meer ruimte onder de huid, neemt de druk af en kan het weefselvocht beter wegstromen. Ook krijgen de pijnreceptoren meer ruimte waardoor er vermindering van pijn merkbaar is. Door de pijndemping wordt pijnvrij bewegen weer mogelijk en daardoor een sneller herstel mogelijk is.

Ja zeker, dit kan door middel van een raster te tapen.

Speciale-behandeltechnieken1

Nee, dat is geen bezwaar. Het insmeren wordt vooral gedaan om de huid soepel te houden en/of te maken, maar de CureTape geeft een veel sneller en beter resultaat om de huid soepeler en losser te krijgen..

Uit de eerste evaluatie is gebleken dat na 1x tapen al een positief effect merkbaar is, maar door een tweede tape na 1 week nogmaals toe te passen kunnen klachten nog sterker afnemen. Een eventuele derde tape in de week erna kan een nog beter resultaat opleveren, maar de daling van klachten bij een derde tape is minder significant. Geadviseerd wordt de tape minimaal 5 dagen te laten zitten en na een week de volgende tape (indien nodig) aan te brengen. Lees meer over Medical Taping bij hooikoorts op de toepassingen pagina

De behandelmethode bij COPD en bij hooikoorts komen met elkaar overeen, omdat beide keren de uitwerking van de tape via de segmentale relatie van de huid waarover de tape wordt aangelegd, met de pleura, bronchiën en longen verloopt. Wil je meer informatie lezen over Medical Taping bij hooikoorts? Bekijk dan de pagina Medical Taping bij hooikoorts »

copd-hooikoortscopd-hooikoorts1
copd-hooikoorts2copd-hooikoorts3copd-hooikoorts4

C.O.P.D. patiënten die met deze tape combinatie behandeld werden, vertellen vrijwel zonder uitzondering over meer longinhoud te beschikken door deze tape. In vrijwel alle gevallen nam het medicijngebruik drastisch af. Na één keer tapen is er zeker sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken), bij chronische klachten kan daarna opnieuw een tape gezet worden. De werking van deze tape combinatie lijkt in de loop van de tijd niet af te nemen.

Tientallen hooikoorts patiënten welke aan het begin van ‘hun allergie seizoen’ éénmalig met deze tape combinatie behandeld werden, hebben terug gerapporteerd dat ze de rest van het seizoen klachtenvrij zijn gebleven.

medical-taping-hooikoortsklachten
whiplash lymfe nekregio
whiplash ontspannen nek

De beste mogelijkheid is een invloed via segmentaal. Er wordt dan een tape gezet ter hoogte van de plexus sacralis, in het dermatoom van waaruit ook de parasympatische innervatie van de blaas wordt verzorgd.Je kunt hierbij twee stroken nemen, die voldoende lang zijn om de ankers naast de SI gewrichten te laten eindigen. De werkende strook komt op het sacrum. Beide stroken worden gekruist neergelegd op het sacrum. De gebruikte rek komt overeen met een standaardtechniek, dus rek op de huid brengen, tape zonder extra rek aanleggen.

De tape werkt voornamelijk bij stressincontinentie, bijvoorbeeld veroorzaakt door een prostaatresectie.

De beschreven tape beïnvloedt de sacrale plexus, en kan daarom toegepast worden bij aandoeningen van alle structuren die vanuit hier geïnnerveerd worden.

Ervan uitgaande dat dit een onderhuidse breuk betreft waarbij de huid intact is, kan onderstaande tapetoepassing gebruikt worden voor een behandeling van een diastase. Zolang de wond niet met huid gesloten is, mag er niet overheen worden getapet. Zodra de huid hersteld en voldoende belastbaar is, kan deze tapetoepassing worden ingezet.

De werkende strook wordt hierbij met veel rek over de breedte van de breuk geplakt, de drie tot vier centimeter anker vallen er aan beide kanten buiten.

Tijdens de zwangerschap kan een diastase van de rechte buikmusculatuur ontstaan. Na de bevalling kan de ruimte tussen de linker en rechter buikspier zo groot zijn geworden, dat herstel niet meer alleen van buikspieroefeningen te verwachten valt en soms overgegaan wordt tot operatief ingrijpen.

Door met de tape het weefsel gericht te ondersteunen, is gebleken dat het zelfs in deze ernstige gevallen mogelijk is dat het weefsel zich herstelt en operatief ingrijpen overbodig wordt.

Er moet echter wel langere tijd achter elkaar getapet worden, afhankelijk van de ernst van de diastase kan dit zes weken tot vier maanden noodzakelijk zijn. Gedurende deze tijd is een geleidelijk herstel meetbaar.

Deze tape methode is geen vervanging voor de buikspieroefeningen!

Whiplash klachten zijn lastig, vooral omdat je eigenlijk niet precies weet wat voor letsel er is ontstaan tijdens het trauma. Eigenlijk zijn whiplash klachten eerder een omschrijving van de oorzaak (klassiek: aanrijding van achter) dan een diagnose over het gevolg.
Bij whiplash klachten kan er sprake zijn van verschillende problemen, en die problemen zijn niet voor iedereen gelijk. De tape methode die het beste werkt is dus ook niet zomaar aan te geven. Maar er zijn een aantal tape methodes die vaak een positief effect geven:

1. Een lymftape cervicaal, waarbij de stroken vanaf de zijkant van de romp komen (links en rechts) en elkaar kruisen ter hoogte van het cervicale gebied, zodat daar de meest intensieve werking ontstaat;
2. Detoniserende spiertapes, vooral van de Trapezius descendens en de Levator scapula, maar eventueel ook de Pectoralis;
3. Houdingscorrectie tapen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Het kan met een jiggle-techniek vanaf de schoudertop (links en rechts) naar de thoraco-lumbale overgang; als je de jiggle-techniek niet beheerst kan het ook met twee tapestroken vanaf de thoraco-lumbale overgang naar de schoudertop (links en rechts). Die tapes zien er uiteindelijk precies hetzelfde uit, maar de richting waarin ze worden aangelegd is juist andersom. Bij de tweede tapemethode wordt er meer rek op de tape gezet.

Een houdingscorrectie is ook te tapen met behulp van spiertapes, in dat geval zou je een toniserende tape over de Trapezius pars ascendens moeten gebruiken, samen met een detonisering van de Pectoralis. Ook de Rhomboidei zou je dan kunnen toniseren.

Stel je vraag

Al jaren kunnen onze klanten zich met vragen, over bijvoorbeeld het Medical Taping Concept (MTC) wenden tot onze Helpdesk. Hoogste tijd om deze Helpdesk een nieuwe eigentijdse look te geven! Vanaf vandaag beantwoordt Christina Peter, fysiotherapeute en docente MTC, veel voorkomende praktijkvragen voor de camera.

Heb je een vraag over een tapetoepassing of over het gebruik van CureTape? Laat het ons dan weten.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus