Hamstring blessure – Medical Taping

De hamstring blessure is een veel voorkomende vaak acute blessure van het bovenbeen, deze blessure staat hoog in de top 10 van meest voorkomende sportblessures.

Hoe ontstaat een hamstring blessure ?

De hamstring is een verzamelnaam van een spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen. De hoofdfunctie van de hamstring is het strekken van de heup en het buigen van het kniegewricht. Tevens helpt de hamstring bij het draaien van de knie.
Bij veel sporters zijn deze spieren vaak verkort en bij explosieve sporten zoals voetbal en handbal kan de hamstring makkelijk verrekken of zelfs scheuren.
De oorzaak van deze blessure moet ook worden gezocht in een disbalans van de bovenbeenspieren (spierlengte en kracht) en instabiliteit van de romp- en bekkenspieren.

hamstring blessure tapen | CureTape | FysioTape

Instructievideo: hamstring blessure tapen

Behandeling met CureTape® binnen het revalidatieproces

De hersteltijd van een hamstringblessure duurt vaak enkele weken tot 3 maanden, afhankelijk van de ernst van de blessure.
Een behandeling met CureTape® ondersteunt het revalidatieproces omdat na een Medical Taping behandeling de pijn verdwijnt en de functie terugkeert.
Daardoor kan een patiënt beter de spierversterkende en stabiliserende oefeningen van romp en bekken uitvoeren. Tevens kan deze tapetoepassing van de hamstring preventief worden ingezet tijdens de wedstrijden.

Werkbeschrijving hamstringtape:

Groene tape (CureTape Sports – lime):
De tapelengte afmeten bij gestrekte stand van de hamstring. De patiënt kan liggen of staan als uitgangspositie.

  • Leg het uiteinde van de tape op de caput fibulae en de condylus laterlis / medialis tibae
  • Laat de patiënt de knie extenderen en de heupen buigen. Leg daarna CureTape met 10% rek aan tot aan de tuber ischiadicum (vlak onder de bil)
  • CureTape goed aanwrijven voor een betere hechting

Optie zwarte tape (CureTape Sports – zwart):
Indien er sprake is van een spierscheuring kan als extra ondersteuning een kruis over de aangedane plek woorden aangebracht volgens de ligament techniek.

medical taping hamstring blessure | CureTape | FysioTape

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in de basiscursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Medical Taping cursus volgen?

De hamstringblessure toepassing is een van de toepassingen die wordt uitgelegd tijdens de Medical Taping cursus voor fysiotherapeuten. Inmiddels hebben duizenden therapeuten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping cursus voor fysiotherapeuten »

maandactie-september

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.