Helpdesk – Onderbeen

De zweepslag, scheenbeenirritatie (shinsplint) en springschenen zijn veel voorkomende blessures. Wanneer een persoon pijn in het onderbeen ervaart kan dit leiden tot andere klachten doordat er een verkeerde houding of manier van lopen op na gehouden wordt. De verkeerde houding of manier van lopen ontstaat vaak onbewust om de pijn of irritatie te verminderen en kan resulteren in bijvoorbeeld knie- of rugklachten.

Er zijn een aantal mogelijkheden om een kuit of achillespees tape langer te laten zitten

  • Meteen na het tapen de tape goed warm wrijven, het hecht dan beter op de huid.
  • Na het tapen de tape inwrijven met talkpoeder, vooral aan de randen. De talkpoeder hecht zich aan de randjes van de tape, waardoor de tape minder snel omkrult bij het aankleden.
  • Slapen met een kous of een netverband om de voet ter bescherming van de tape.
  • De achillespees tape niet onder de voet beginnen, maar op de achterkant van de hak.
  • Het anker aan de achterkant van de hak extra verstevigen met een dwarse strook tape – deze strook heeft verder geen functie, alleen ter bescherming, en moet dus aangebracht worden zonder rek op de tape. Deze methode ter versteviging is ook te gebruiken als de tape toch bij voorkeur op de voetzool moet beginnen, de extra versteviging komt dan als een soort stijgbeugel om de voet heen en eindigt aan de bovenkant van de voet of op het onderbeen. Ook hier moet deze versteviging absoluut zonder rek worden aangelegd.
    Daarnaast is het ook mogelijk om bij tapeconstructies rondom de voet te kiezen voor CureTape Sports. Het materiaal van CureTape Sports is gemaakt van viscose met een 25% sterkere acryllijmlaag. Uitstekend geschikt voor sporters en tape over tape constructies zoals vaak op de voet worden gebruikt.

Een Shin Splints is een erg vervelende en moeilijk te behandelen blessure. De symptomen zijn diverse klachten aan de binnenzijde van het onderbeen.

Er zijn diverse vormen die bekend staan onder Shin Splints en het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom is de bekendste.
De problemen ontstaan door overbelasting. Er is onvoldoende doorbloeding, zodat afvalstoffen zich kunnen verzamelen in het weefsel. Het begint met drukgevoeligheid na palpatie en in een later stadium kan gewoon lopen al pijn veroorzaken.
Op pagina 166 van het Medical Taping Instructieboek staat de toegepaste tape beschreven.
Aan de hand van de individuele situatie en de verschillen in anatomie wordt bepaald of de m. tibialis posterior of de m. soleus bij de tibiarand moet worden beïnvloed. Bij de fascietape moet de splitsing van de twee stroken tape precies op het pijnpunt liggen.

medical taping shin splints

Ja, een zweepslag kan behandeld worden met CureTape. Door een behandeling met Medical Taping vermindert de zwelling en wordt pijnvrij bewegen mogelijk. Bekijk de pagina Zweepslag – Medical Taping voor meer informatie.

tapen bij zweepslag1 tape
tapen bij zweepslag 2 tape
tapen bij zweepslag 3 tape

Stel je vraag

Al jaren kunnen onze klanten zich met vragen, over bijvoorbeeld het Medical Taping Concept (MTC) wenden tot onze Helpdesk. Hoogste tijd om deze Helpdesk een nieuwe eigentijdse look te geven! Vanaf vandaag beantwoordt Christina Peter, fysiotherapeute en docente MTC, veel voorkomende praktijkvragen voor de camera.

Heb je een vraag over een tapetoepassing of over het gebruik van CureTape? Laat het ons dan weten.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus