Helpdesk – Allergie en huidbelasting

Allergisch voor tape?

Het kan zijn dat de patiënt allergisch is voor tape. CureTape is echter hypoallergeen waardoor een allergische reactie op de tape niet zou kunnen voorkomen. Er kunnen echter verschillende oorzaken zijn waarvan huidirritaties het gevolg kunnen zijn. Bekijk onderstaande vragen wanneer u meer wilt weten over allergie bij tapen, huidirritaties en voorzorgsmaatregelen in bepaalde situaties.

Huid schoonmaken en ontvettencleanskin_spray

De tape hecht niet goed op vettende producten zoals crèmes of massageolie. Ook het gebruik van crèmespoeling kan de kleefkracht van de tape bij schouder- of nekapplicaties verminderen. In dergelijke situaties moet de huid voor het tapen worden schoongemaakt en ontvet. Wij adviseren daarbij de CureTape Clean Skin Pre Taping Spray te gebruiken. Pre Taping Spray in de webshop bekijken »

Zeer gevoelige of dunne huid

Bij een ze3-M-Caviloner gevoelige of dunne huid is het ook mogelijk vooraf 3M Cavilon spray te gebruiken. Deze spray creëert een beschermend filmlaagje op de huid, waardoor huidreacties voorkomen kunnen worden. Dit filmlaagje is enigszins kleverig, zodat de tape nog beter zal hechten. 3M Cavilon Spray in de webshop bekijken »

De kinesiotape moet op de huid hechten om het beste effect te bereiken. Bij teveel beharing zal de CureTape op het haar liggen, wat de resultaten negatief kunnen beïnvloeden. Het kan bovendien als irriterend Hair-Clipperworden ervaren als er over haartjes wordt getapet. Teveel beharing kan het best met een goede trimmer worden verwijderd, omdat er door deze trimmer geen folliculitis of wondjes kunnen ontstaan. De trimmer in de webshop bekijken »

Wij raden in ieder geval aan om de huid bij zenuweczeem extra te beschermen, bijvoorbeeld met 3M Cavilon spray. CureTape is niet steriel en kan daarom niet worden toegepast over een beschadigde huid. Er zijn twee mogelijkheden om te behandelen, lokaal en segmentaal. Lokaal kun je twee y-tapes gebruiken waarbij de werkende stroken het getroffen gebied omvatten. De werkende stroken mogen elkaar daarbij kruisen. Segmentaal kun je proberen om invloed op het vegetatieve zenuwstelsel uit te oefenen. De voorkeur gaat dan uit naar het behandelen van de parasympaticus d.m.v. een ster of een kruis op het sacrum. Als dat te weinig effect geeft, kun je proberen om de sympaticus te reguleren, met een X-tape tussen de scapulae of het tapen van bronchitis.

Bij patienten met een vegetatief overgevoelig gestel, werkt de tape vaak uitstekend maar kan ook tapeirritatie veroorzaken. Dat is vaak erg jammer.
Echte allergie voor de lijmlaag kom je niet vaak tegen. Dan zwelt het hele gebied op rondom de constructie.
Maar vaak zien we dat door (iets) te veel rek op de tapeconstructie, blaren en blaasjes onder de tape kunnen ontstaan. Vooral het schouder en nek gebied is hier gevoelig voor, vooral ook als daarbij de client veel beweegt (zoals sporten). Dit zijn echt techniekfouten en daarom is voorzichtigheid met rek aan te raden.
Het is ook al vaker opgevallen dat irritaties nog sterker naar voren komen bij warmer en meer drukkend weer. Over het algemeen komt het voor dat mensen op CureTape® veel minder heftige reacties vertonen dan op vergelijkbare tape producten. De lijmlaag is latex vrij en wordt jaarlijks door TUV getest. Kwaliteit is erg belangrijk.

Ja, daar is in principe geen bezwaar tegen. Het is echter ook niet noodzakelijk. Soms denken mensen dat de huid één of meer dagen ‘rust’ nodig zou hebben, maar dat is overbodig.

Ja, het is hypoallergeen materiaal. CureTape® is gemaakt van hoogwaardig katoen, waar latexvrije elastische vezels doorheen zijn gevlochten. Er wordt een 100% acryl lijmlaag gebruikt, dat ook door mensen met een pleisterallergie doorgaans goed verdragen wordt. De lijmlaag is in een patroon aangebracht, zodat de huid niet afgesloten wordt en lichaamseigen vocht door de tape heen kan.

Toch komen er in de praktijk soms wel huidirritaties voor, vaak ten gevolge van:

  • Techniekfouten, zoals teveel rek op de tape of huidplooien die door de tape vastgeplakt zijn;
  • Soms door medicatiegebruik, zoals bloedverdunners;
  • Het verkeerd verwijderen van tape;
  • Soms is er sprake van een definiëringprobleem: de tape heeft een normaliserend effect op de doorbloeding, niet elke roodverkleuring van de huid is dus een huidirritatie.
    Een enkele keer kan er een vegetatieve overreactie van het lichaam ontstaan;
  • In alle gevallen geldt, bij twijfel moet de tape verwijderd worden !

Stel je vraag

Al jaren kunnen onze klanten zich met vragen, over bijvoorbeeld het Medical Taping Concept (MTC) wenden tot onze Helpdesk. Hoogste tijd om deze Helpdesk een nieuwe eigentijdse look te geven! Vanaf vandaag beantwoordt Christina Peter, fysiotherapeute en docente MTC, veel voorkomende praktijkvragen voor de camera.

Heb je een vraag over een tapetoepassing of over het gebruik van CureTape? Laat het ons dan weten.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus