Helpdesk – Voet en enkel

Voet- en enkelproblemen zijn veel voorkomend en kunnen de patiënt belemmeren in dagelijkse bezigheden. De enkel tapen met elastische CureTape kan in veel gevallen bijdragen aan de revalidatie en kan de druk of pijn sterk verminderen. Door de voet en enkel te tapen kan de patiënt eerder pijnvrij bewegen wat bijdraagt aan een beter herstel.

Een blessure aan de voet of enkel komt veel voor. Een verzwikte of gekneusde enkel, pijn onder de voet of gescheurde enkelbanden zijn redenen om de klachten te gaan behandelen met Medical Taping.

Een voorbeeld van een tape van de enkel om de stand van het gewricht te corrigeren.
Zoals onderstaand voorbeeld van een hallux valgus of plantaris fascitis.

Enkel-tapen7   Enkel-tapen8

Een Y-tape op de voetzool plakken zoals beschreven (op pagina 173) in Manual Taping Concept Instructieboek.

y-tape-voeten

 

 

 

 

 

Vervolgens daaroverheen een corrigerende tape leggen zoals beschreven (op pagina 164 en 174) in het Manual Taping Concept Instructieboek.

corrigerende-tape-voeten

Uiteraard is er nooit 100% behandelsucces te garanderen, maar bij peesontstekingen zou een behandeling volgens het Medical Taping Concept zeker een klachtenverlichting moet geven. Positief resultaat moet men merken binnen twee tot drie dagen na de eerste behandeling. Na drie tot vier behandelingen moet duidelijk zijn of het mogelijk is om zelfs volledig klachtenvrij te worden. Per behandeling zou u een merkbaar positief resultaat mogen verwachten.

Omdat je vooral de druk van het zenuwknopje af wilt hebben, werkt een correctie van het dwarsgewelf vaak bijzonder goed bij dit probleem. Je kunt met een ligamentaire techniek een 5 cm. brede tape onder de voet zetten, de tape loopt over de middenvoetsbeentjes en de rand van de tape blijft juist onder de distale kopjes van de metatarsalia. De rek op de tape komt alleen onder de voet, dus aan de mediale en de laterale zijde van de voet geen rek meer zetten. De ankers van de tape kunnen op de voetrug gelegd worden. Ook een drainage techniek en/of ster techniek zijn mogelijkheden.

drainage_mortons_neuralgie

Drainage techniek

ster_mortons_neuralgie

Ster techniek

Er zijn een aantal mogelijkheden om dit met Medical Taping te behandelen.

Als er sprake is van een zwelling, zou allereerst een lymftape moeten worden aangelegd. In dit geval wordt geadviseerd om de lymfstroken vanaf de mediale en vanaf de laterale zijde van het onderbeen laten beginnen, en elkaar laten kruisen op de voorvoet ter hoogte van de middenvoetbeentjes.

Een ster aan de plantaire zijde van de voet kan de druk op de metatarsale verminderen.

Behalve met een ster, kan er ook een drukverlaging op de metatarsale worden gerealiseerd door een 5 cm. brede tape met maximale rek tussen de mediale en de laterale voetrand aan te leggen. Vanaf de voetranden wordt er dan geen rek meer gebruikt, de ankers van deze tape liggen op de dorsale zijde van de voet.

Een detoniserende tape over de achillespees en de gastrocnemius kan eveneens helpen om de klachten te laten afnemen.

Verder kan de doorbloeding in de onderste extremiteit worden gestimuleerd door een kruis aan te leggen ter hoogte van de sacrale plexus. Deze tape wordt zonder extra rek geplakt.

De genoemde vijf methodes kunnen eventueel allemaal tegelijk worden toegepast, hoewel het logisch lijkt om een keus te maken tussen de ster of de methode met ligamentaire rek over de metatarsalia.

De beste optie bij een jicht teen is om lymfstroken aan te leggen. De stroken worden dan vanaf de laterale proximale voetrug parallel aangelegd, en eindigen zo dicht mogelijk bij het probleemgebied. Tussen de stroken moet steeds enige ruimte blijven bestaan, om voldoende drukverschillen te creëren voor een effectieve lymfafvoer.

De tape voor Morbus Sever gaat als volgt:

Patiënt in buiklig. Ontspannende spiertape (10-15% rek) aanleggen op de m. plantaris en m. gastrocnemius. Basis zonder rek op tape en spier. Daarna spieren op rek brengen. Je begint bij de tenen en gaat met een x-tape tot aan de knieholte. Daarna op de pijnpunten (onder de hiel of aan de zijkanten van de hiel) een kruis met maximale rek op de tape.

Medical Taping wordt veelvuldig toegepast voor het behandelen van spierblessures en het ondersteunen van gewrichten tijdens een wandeltocht. Daarnaast wordt het gebruikt ter voorkoming  en bij de behandeling van blaren. Hiervoor wordt meestal CureTape Sports ingezet. Het betreft blaren om de tenen, bal van de voet en op de hiel. Deze gebieden kun je preventief met elastische CureTape Sports behandelen. Belangrijk daarbij is om de tape zonder rek en plooien aan te leggen. Wanneer de tape zo glad mogelijk op de huid wordt aangebracht voorkomt dit tevens een drukpunt.

Op onderstaande foto’s is te zien hoe twee ervaren wandelaars CureTape toepassen om blaren te voorkomen.

blaren preventief tapen

Een opvallende verschijning tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is Albert Eckhardt. Hij loopt alle wandeltochten op teenslippers! Dit jaar gaat hij voor de 41e keer meelopen, op zich al een enorme prestatie. Zonder hulp van CureTape Sports gaat dit, blarenvrij, niet lukken. De tape wordt preventief aangebracht.

Ook Mieke Bijpost gebruikt CureTape om blaren zoveel mogelijk te voorkomen en te behandelen tijdens haar wandeltochten. Doordat CureTape elastisch is vind zij onze tape prettig in gebruik.

Stel je vraag

Al jaren kunnen onze klanten zich met vragen, over bijvoorbeeld het Medical Taping Concept (MTC) wenden tot onze Helpdesk. Hoogste tijd om deze Helpdesk een nieuwe eigentijdse look te geven! Vanaf vandaag beantwoordt Christina Peter, fysiotherapeute en docente MTC, veel voorkomende praktijkvragen voor de camera.

Heb je een vraag over een tapetoepassing of over het gebruik van CureTape? Laat het ons dan weten.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus