Helpdesk – Schouder

Schouderpijn is een van de meest voorkomende lichamelijke klachten. Doordat de schouder veel en makkelijk te bewegen is, is deze direct ook erg gevoelig voor veel verschillende problemen. Schouderklachten ontstaan vaak door het overbelasten van het gewricht. Symptomen als een zeurende of stekende pijn in de schouder, een stijve schouder of pijn tussen de schouderbladen duiden er vaak op dat er sprake is van een ontsteking in de schouder of schouderbladen. De pijn in de schouder kan in veel gevallen ook doorstralen naar de armen. Een behandeling met CureTape kan verschillende problemen in de schouder verhelpen. Hieronder worden verschillende vragen beantwoord met betrekking tot het behandelen van de schouder.

Hoewel het behandelen van de M. Serratus anterior inderdaad een probleem oplevert, kun je toch proberen om de meer oppervlakkig gelegen slippen van de serratus te tapen in toniserende richting. Tapestroken van maximaal 2 ½ cm. breed, waarbij per slip van de spier een werkende strook tape kan worden gelegd. Verder kan de M. Trapezius pars ascendens en de Mm. Rhomboidei in toniserende richting worden mee behandeld. Ook is het mogelijk een techniek te gebruiken voor beïnvloeding van de eindstand. De werkende strook tape zou in dit geval horizontaal tussen de scapulae komen te liggen, de tweede werkende strook kan eventueel tussen Th 12 en het laterale deel van de spina scapula aangelegd worden.

Het eerste advies zou zijn om een lymftape toe te passen om de zwelling en/of het hematoom te verminderen. De afname van de zwelling zal al een behoorlijke pijnreductie opleveren.

Over de lymftape heen kan een stabiliserende tape worden toegepast. Als er geen dislocatie is, wordt de stabiliserende tape in de lengterichting van de clavicula neergelegd, met maximale rek op de werkende strook.

Mocht er wel een dislocatie zijn, dan kan aan beide kanten van de breukdelen een voorzichtige I-tape naar de gewenste richting toegepast worden.

Vaak wordt het als verlichtend ervaren om vervolgens nog een houdingscorrectie naar retractie toe te passen. Dat kan op diverse manieren, maar vanwege de beperkingen in mobiliteit is een I-tape vanaf de schoudertop in de richting van Th 12 waarschijnlijk de best uitvoerbare methode.Vooraf kan met de hand worden bepaald of deze houding corrigerende tape inderdaad toegevoegde waarde heeft. Eveneens kan manueel worden bepaald of deze houdingscorrectie unilateraal of bilateraal zou moeten worden toegepast.

Stel je vraag

Al jaren kunnen onze klanten zich met vragen, over bijvoorbeeld het Medical Taping Concept (MTC) wenden tot onze Helpdesk. Hoogste tijd om deze Helpdesk een nieuwe eigentijdse look te geven! Vanaf vandaag beantwoordt Christina Peter, fysiotherapeute en docente MTC, veel voorkomende praktijkvragen voor de camera.

Heb je een vraag over een tapetoepassing of over het gebruik van CureTape? Laat het ons dan weten.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus