Paarden tape: VetkinTape® – kinesiotape voor paarden

Geschiedenis elastisch tapen

In de jaren 80 is in Japan en Zuid-Korea de elastische kinesiotape uitgevonden. Deze tape werkt anders dan de niet elastische witte sporttape. De elastische kinesiotape heeft als doel om te mobiliseren en zo het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren. Door het “liftend” effect van de tape op de huid worden diverse systemen in het lichaam geactiveerd wat direct verbetering van de functie geeft waardoor een sneller herstel van diverse blessures en klachten mogelijk is.

FysioTape B.V. heeft eind jaren 90 Europa kennis laten maken met deze revolutionaire tapemethode en paramedici opgeleid volgens het Medical Taping Concept. In 2003 heeft FysioTape een eigen merk ontwikkeld; CureTape®. Inmiddels is CureTape® en de daarbij behorende tapemethode zo ingeburgerd dat op dit moment in Nederland bij ca 72 % van de fysiotherapiepraktijken deze tapemethode als behandelvorm wordt aangeboden. Na algemene fysiotherapie, de meest aangeboden therapievorm binnen de fysiotherapie.  Dat is een prachtig resultaat voor een relatief nieuwe behandelmethode. Binnen de behandeling kan men direct resultaat bereiken door goed te kijken, luisteren en te tapen. Werkt de tape niet dan moet je toch iets veranderen. Dat directe effect van het Medical Taping ervaren de therapeuten als erg positief.

Ontwikkeling paardentape

Humaan therapeuten die ook dieren behandelden gingen vanaf 2007 deze tapemethode ook toepassen en behaalden vooral bij paarden goede resultaten. Alleen de humane kinesiologie tape moest verder ontwikkeld worden tot een geschikt product voor de Veterinaire markt waardoor betere hechting op een vacht mogelijk is. CureTape® wordt geproduceerd en ontwikkeld in een eigen fabriek in Zuid-Korea. Door samenwerking te zoeken met experts vanuit de veterinaire industrie is het gelukt om een kinesiotape te ontwikkelen dat speciaal geschikt is voor dieren: VetkinTape®. Daarin zijn we uniek en onderscheiden we ons in de markt.

vetkintape-paardentape
Paard met vetkin in lijst

Hoe werkt de tape bij paarden ?

Bij mensen werkt de tape door het liftende effect van de tape op de huid. Fasciale structuren worden geprikkeld en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangezet met als resultaat een sneller herstel van diverse klachten en blessures.Humaan therapeuten weten dat tapen over een behaarde huid bij mensen niet fijn is en wij adviseren dan ook voor het tapen de haren (met een hairclipper) te verwijderen.

Maar waarom moeten paarden dan niet kaalgeschoren worden ?

Op een lange vacht of krullende vacht zal de tape moeilijk blijven zitten en behaal je niet de resultaten die mogelijk zijn. De tape blijft goed plakken op een dunne vacht of een geschoren vacht (maar geheel ontharen is echt niet nodig !). De vacht moet wel stof- en vetvrij zijn.

VetkinTape® bestellen?

Steeds meer therapeuten kiezen ervoor om VetkinTape te gebruiken tijdens hun behandelingen. Je kunt VetkinTape eenvoudig bestellen in de webshop.

VetkinTape Bestellen »

VetkinTape

MTC cursus voor Dierenartsen en Dierenfysiotherapeuten

Bij FysioTape Opleidingen B.V. is het mogelijk om als dierenfysiotherapeut of dierenarts een gerichte tweedaagse training te volgen om alle technieken goed aan te leren en in de praktijk te kunnen toepassen. De behandelaar moet een goede anatomische kennis van het paard of dier hebben en weten waar de klachten vandaan komen. Op deze manier behaal je de beste resultaten uit de totale behandeling.
Voor cursusinformatie verwijzen wij u naar het cursusgedeelte van onze website MTC cursus voor Dierenartsen en Dierenfysiotherapeuten 

VetkinTape® wordt o.a. gebruikt voor:

 • Het activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen
 • Behandeling van stalbenen
 • Het beïnvloeden van fasciale structuren
 • Het behandelen van littekens
 • Peesblessures en ontstekingen
 • (Na) behandeling van blessures aan bewegingsapparaat
 • Het verbeteren van de spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)

 Producteigenschappen VetkinTape®:

 • 25% sterkere lijmlaag. latexvrij met een TÜV kwaliteitskeurmerk.
 • 6 cm brede rollen x 5 meter. 1 cm breder dan CureTape®.
 • Verkrijgbaar in de kleuren oranje, zwart, rood en blauw.
 • Hypoallergeen, waterbestendig en luchtdoorlatend.
 • Speciaal ontwikkeld voor de veterinaire markt waardoor niet geschikt voor de menselijke huid!

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in Medical Taping bij paarden basiscursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Onderstaande casus hebben we mogen ontvangen van Dierenfysiotherapeut Anouk Bos;

Deze casus gaat over een 10 jarig paard Z2 dressuur geklasseerd. In februari is het paard kreupel geworden hetgeen duidelijk te zien is op video 1. Het paard is behandeld door een dierenarts en osteopaat en is sinds mei niet meer kreupel. Het paard liep echter nog zo voorzichtig en stijf, met name in de achterbenen, dat de amazone het nog niet aandurfde hem te gaan belasten, zie video 2.

Nadat ik het paard heb gezien heb ik besloten hem alleen te behandelen met VetkinTape. De filmpjes laten het verschil zien van enkel de detoniserende muscle tape op dit paard. Na 2 dagen longeren met de tape liep het paard zo goed en los door zijn lijf dat de amazone het paard nu weer kan berijden, zie video 3.

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.