Helpdesk – Rug

Rugklachten is een term voor het ervaren van pijn en ongemakken in de rug. Bij de ene persoon zijn rugklachten een chronisch probleem terwijl het bij de ander een enkele keer of sporadisch voorkomt. CureTape kan op verschillende manieren bijdragen aan het verhelpen van rugklachten.

Tapen bij pijn in de onderrug

Rugklachten komen zowel in de onderrug als bovenrug voor. Er is sprake van lage rugpijn wanneer de pijn ervaren wordt tussen het stuitje en de onderste rib. Er zijn veel oorzaken voor het ervaren van rugpijn, maar vaak is het onduidelijk wat de pijn in de onderrug veroorzaakt.  Er kunnen in dit geval verschillende tapetoepassingen worden toegepast om de tonus in de fascie te ondersteunen.

Ja, dit is mogelijk. Bekijk de pagina Medical Taping bij lage rugklachten voor de toepassingsmogelijkheden.

Stressincontinentie wordt veroorzaakt door lichamelijke inspanning, en niet, zoals de naam doet vermoeden,door emotionele stress.
Meestal wordt stressincontinentie veroorzaakt doordat de urinebuis niet goed afgesloten kan worden omdat de sluitspier verzwakt is.

De ervaring met de tapecombinatie voor blaasklachten is vooral op de praktijk gebaseerd. Symptomen kunnen verminderen door het aanleggen van de tapes.

Leg met een stervormige ligamenttechniek de tape ter hoogte van het sacrum zo laag mogelijk aan om een zwakke blaas te verhelpen. De blaaszone ligt volledig binnen de tapecombinatie (segmentale innervatie van de blaas, de urethra en de bekkenspieren). Voor verdere uitleg zie pagina 185 van het Medical Taping Instructieboek.

Bij deze problematiek is inderdaad ervaring opgedaan met de toepassing van CureTape®. Een tapeconstructie die hierbij aan te raden is, staat beschreven op pagina 128 van het Manual Taping Concept Instructieboek.
Een ontspannende tape van de m. erector spinae lumbalis wordt aangebracht. Daarnaast kan op het aangedane niveau 3 horizontale ondersteunende ligamentaire tapestroken worden aangebracht.

Er zijn twee mogelijkheden voor de rug te tapen bij hooikoortsklachten.
1. Twee I-stroken, waarbij de wervelkolom wordt vrijgelaten.
2. X-tape waarin een gedeelte van de wervelkolom wordt getapet. Dit kan vanaf Th2 tot Th 6/7 (of een gedeelte ervan).

Bij de X-tape is de segmentale stimulering in de midline het grootst. Bij terugkoppeling vanuit de praktijk blijkt dat bij deze manier van tapen de kans op een overreactie (hoewel sporadisch) aanwezig is.

Stel je vraag

Al jaren kunnen onze klanten zich met vragen, over bijvoorbeeld het Medical Taping Concept (MTC) wenden tot onze Helpdesk. Hoogste tijd om deze Helpdesk een nieuwe eigentijdse look te geven! Vanaf vandaag beantwoordt Christina Peter, fysiotherapeute en docente MTC, veel voorkomende praktijkvragen voor de camera.

Heb je een vraag over een tapetoepassing of over het gebruik van CureTape? Laat het ons dan weten.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus