Medical Taping bij impingement syndroom schouder

Het impingementsyndroom is één van de meest gestelde diagnoses bij schouderklachten. Pijn in de schouder wordt veroorzaakt doordat weefselstructuren onder het schouderdak beknelt zijn geraakt zoals spieren, pezen en slijmbeurzen. De inklemming van een van deze structuren wordt impingement genoemd.

Het schoudergewricht is een gewricht dat blessuregevoelig is. De schouder bestaat onder andere uit een schouderblad en de humerus (kop). Vanuit het schouderblad vormt zich het schouderdak dat bestaat uit het acromion, het coracoacromiale ligament en het processus coracoideus.

De normale ruimte tussen schouderdak en humeruskop bedraagt 1 cm maar door het impingement syndroom is deze ruimte vaak minder geworden.

medical-taping-basiscursus

Oorzaken van een schouderbeklemming kunnen zijn:

  • Veroudering, waardoor pezen dikker worden of de structuur een andere vorm heeft gekregen.
  • Overbelasting, waardoor slijmbeurzen geïrriteerd raken.
  • Een verkeerde houding of verkorte spieren in de schouderregio.
  • Een val waardoor structuren zijn beschadigd.
  • Problemen in de beweeglijkheid van het kapsel (te kort of te lang).
  • De schouderkop verplaatst zich naar boven door problemen in de rotatorcuff spieren.

Symptomen bij een impingement:

Omdat de oorzaak van het impingement syndroom verschillend kan zijn, kunnen symptomen ook op diverse manieren worden ervaren.  Vaak gehoorde pijnklachten (steken of zeurende pijn) zijn:

  • Aan de buitenkant van de schouder die ook kan uitstralen in de bovenarm.
  • Bij het heffen van de arm in zijwaartse beweging; bij 90 graden of bij de eindbeweging is de pijn het ergst.

Bij draaibewegingen van de humerus (bijvoorbeeld bij het aantrekken van een jas).

Tapetoepassing bij impingement syndroom

Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de pijn kan verlichten waardoor de bewegelijkheid vergroot en de functie terugkeert.
Deze tapetoepassing bestaat uit drie verschillende tapesoorten die elk ook apart kunnen worden ingezet bij de behandeling van blessures en klachten in de schouderregio.

Instructievideo: tapen bij schouder impingement

Bekijk nu onze nieuwe instructievideo, hierin wordt de toepassing van Medical Taping bij schouder impingement uitgelegd. Hieronder staan de stappen van deze toepassing ook duidelijk omschreven.

Medical Taping schouder impingement

Eerste tape: m.subscapularis

De m.subscapularis zorgt voor het naar binnen draaien (endorotatie) van de humerus.
Knip een Y-tape en leg de basis van de tape in neutrale stand aan, ventraal van de middellijn van de deltoides. Breng de schouder in protractie (schouders richting borstkas bewegen) en volg met de twee stroken de vorm van het schouderblad.
Deze tape heeft een sederende werking. De m.subscapularis speelt een belangrijke rol bij een frozen shoulder.
Het bewegingsprobleem houdt verband met het scapula-thoracale wrijvingsvlak, de pijn wordt geprojecteerd in het gebied rond de schouderkop.

Tweede tape: m.trapezius pars descendens

De m. trapezius pars descendens is het bovenste gedeelte van de monnikskapspier, die zorgt voor het heffen van de schouderbladen en zorgt voor het naar buiten draaien van het schouderblad (exorotatie). Breng een I-Tape vanaf de schouderkop en laat de tape richting de linea nuchae lopen. Laat daarbij de schouders zakken en breng de halswervelkolom in hetero lateroflexie.

Deze tape heeft een sederende werking en wordt in de dagelijkse praktijk vaak bij spanningshoofdpijn toegepast.

Medical Taping schouder impingement
Medical Taping schouder impingement

Derde tape: m. trapezius pars ascendens

De m. trapezius pars ascendens zorgt ervoor dat de schouder naar beneden kan bewegen en is één van de belangrijkste schouderbladstabilisatoren.

Deze tapetoepassing is een faciliterende tape (activeren). De basis van de tape wordt aangelegd ter hoogte van de Th12. Laat de patiënt een actieve houding aannemen met de schouder licht naar achteren en volg de rand van de trapezius richting de spina scapula (schouderbladkam).
(Breng je deze tape andersom aan dan heeft het een ontspannende werking op de trapezius!).

Voor een behandeling voor het impingement syndroom is een combinatie van deze 3 tapes aan te raden.

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassingen van de lage rug worden uitgelegd tijdens de Medical Taping basiscursus. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping basiscursus »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie-september

 

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.