Medical Taping bij een gebroken of gekneusde rib

Een gebroken of gekneusde rib komt meestal door een val, klap of ongeluk, of door zware lichamelijke inspanning. Tevens kan het breken door bijvoorbeeld botontkalking of uitzaaiing bij kanker. Bij een gebroken of gekneusde rib kan een (huis)arts meestal weinig doen om de klachten te verlichten.

Wanneer de rib nog op zijn plaats zit, kan een gebroken of gekneusde rib weinig kwaad en geneest binnen een paar weken. Sommige klachten kunnen echter 6 tot 12 weken aanhouden na een breuk of kneuzing.

gekneusde rib

Symptomen bij een gebroken of gekneusde rib:

  • Bloeduitstorting bij de betreffende rib
  • Zwelling in de acute fase
  • Pijnklachten bij bepaalde bewegingen, aan de borstkas, voor- zij of achterkant
  • Pijn bij het ademhalen, niezen of hoesten

Symptomen bij een gebroken rib:

  • De rib kan schuin staan, hierdoor verandert de aanblik van de borstkas.
  • Pijn op de plaats van het letsel en bij beweging van de borstkas.
  • Druk op rib(en).
  • Ademhaling is vaak verstoord (kortademig, benauwdheid).

De therapeut kan, door Medical Taping toe te passen, veel ondersteuning bieden bij de pijnklachten, hematomen en ademhalingsproblemen en op deze manier het herstel bespoedigen.

Tapetoepassing bij een gebroken en geneusde rib:

Indien er sprake is van een zwelling is het aan te raden eerst een (waaier) lymfetape aan te leggen over de gebroken rib.
Na een paar dagen kan de rib met onderstaande tapecombinatie worden ondersteund.

Laat de cliënt inademen en leg de eerste tape aan in het verloop van de rib, met de ligament techniek. Breng op dezelfde manier een tweede tape aan, over de helft van de eerste tape. Let daarbij op dat er geen rek op de uiteinden wordt gezet.
Breng vervolgens, naast de fractuur of kneuzing, twee tapes aan. Start met de ankers zonder rek, laat vervolgens de cliënt inademen en laat de tapes met lichte rek naar craniaal verlopen.

Binnen de behandeling moet de cliënt al verschil ervaren. Mochten de klachten toenemen dan dient de tape eraf te worden gehaald en kan er op een andere manier getapet worden.

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in de basiscursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassingen van de lage rug worden uitgelegd tijdens de Medical Taping basiscursus. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping basiscursus »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.