Medical Taping bij MS voor functieverbetering van de hand

De ziekte MS, Multiple Sclerose, is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Bij MS is er een storing in de binnenkomende en uitgaande signalen. De ziekte duikt meestal op bij mensen rond het dertigste levensjaar. MS patiënten hebben de meest uiteenlopende klachten vooral problemen met spieren die stijf, zwak of stuurloos zijn.

Één van de meest voorkomende symptomen bij MS patiënten zijn motorische disfunctie van handen en vingers. Krachtverlies, spasticiteit, krampen en stijfheid zijn veel voorkomende verschijnselen.

Ingestuurde case van Nieuw Unicum, een centrum gespecialiseerd in de behandeling van MS patiënten

In 2017 hebben wij onze klanten gevraagd om deel te nemen aan de actie “Show Your Skills”. Door het insturen van een video met een casus, waaruit blijkt dat Medical Taping succesvol in de praktijk wordt toegepast, kon de deelnemer een cursus op maat winnen in eigen praktijk.

De winnaar van deze actie is Fysiotherapeut Barbara van Marle, werkzaam bij Nieuw Unicum, een centrum gespecialiseerd in de behandeling van cliënten met Multiple Sclerose. Barbara past Medical Tapen met CureTape veelvuldig en succesvol toe in de praktijk bij cliënten met MS. Onderstaande casus deelt ze met ons. Prachtige video’s die laten zien dat Medical Tapen voor deze cliënten onmisbaar is en verlichting biedt.

Behandeling 1:

Zonder tape

Met tape

De cliënt heeft een niet functioneel te gebruiken hand ten gevolge van spierdisbalans door MS. De vinger strekkers (extensoren) zijn sterk verzwakt met als gevolg een vuiststand van de hand.

Tapeinstructie stimulerende tape op de extensoren van de onderarm:

Meet de lengte van de tape af vanaf de elleboog tot aan de vingertoppen. Knip vervolgens de 5 cm tape in stroken van 2,5 cm (of gebruik CureTape beige 2,5 cm). Knip vanaf de pols deze 2,5 cm in twee stroken tape. Breng de stimulerende tapes aan vanaf de epicondylus lateralis over de strekspieren en bij de overgang naar de hand splitst de tape zich naar elke vinger. Gebruik voor de duimstrekker (extensor pollicis longus) een smalle i tape van 2,5 cm x 15 cm.

Tapeinstructie sederende tape op de flexoren van de onderarm:

Meet de lengte van de tape af vanaf de pols tot aan epicondylus medialis. Gebruik hiervoor de 5cm brede CureTape. Breng de tape ook zonder rek in die richting aan. Op deze manier ontspannen de flexoren van de onderarm. De combinatie van deze drie tapes zorgen ervoor dat de cliënt de vingers weer beter kan rekken en strekken.

Behandeling 2:

Zonder tape

De cliënt heeft een flexie stand in de MCP II t/m V (kogelgewrichten aan de basis van de vingers) ten gevolge van een lage tonus in de mm. lumbricales. Door het aanbrengen van een faciliterende (stimulerende) tape op de mm. Lumbricales kan de cliënt de vingers beter strekken.

Tapeinstructie:

Knip 3 stroken I tape van 2,5 cm breed en knip een Y vanaf het midden van de tape. Breng vanaf de handpalm de eerste strook tape aan en verdeel de kleine stroken tussen de vingers door naar de bovenkant van de pink en de ringvinger. De strookjes van de tweede tape worden aangelegd op de ringvinger en de middelvinger. De derde tapestrook op de middelvinger en wijsvinger. De tapeconstructie goed aanwrijven voor een betere hechting.

Met tape

Wij bedanken Barbara voor het delen van haar positieve ervaringen. Inmiddels heeft Christina Peter een Incompany Medical Taping cursus gegeven aan de therapeuten bij Nieuw Unicum.

Wilt je met ons een ervaring delen? Laat het ons weten, als dank ontvang je een leuke verrassing.

Specialiseren in Medical Taping?

Nederland kent een grote vraag naar Medical Taping behandelaars

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

maandactie-september

 

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.