Enkelinstabiliteit – Medical Taping

Wat is enkelinstabiliteit?

Veel mensen en vooral sporters hebben last van enkelinstabiliteit. Deze instabiliteit ontstaat vaak door het regelmatig verzwikken van de enkel waardoor de enkelbanden opgerekt of gescheurd zijn en de genezing slecht verloopt.

Ongeveer 30% van de mensen heeft een jaar na het scheuren van de enkelband nog last van een instabiel gevoel. Enkelinstabiliteit kan gepaard gaan met zwelling en geeft een onzeker gevoel tijdens het lopen en sporten. Naast zwelling is stijfheid een klacht die bij zwakke enkels hoort.

Sporttape tijdens het sporten

Er zijn sporters die het fijn vinden om tijdens het sporten de enkels “vast te zetten” met de bekende witte, niet elastische, sporttape. Beweging is bijna niet mogelijk. Dit geeft de sporter een zeker gevoel. Na het sporten moet deze tape weer worden verwijderd.

Algemene stabilisering van de enkel: 8-figuur met CureTape®

Binnen het Medical Taping Concept kennen wij een enkeltape die erg goed inzetbaar is bij zowel enkelinstabiliteit, als ook preventief tijdens het sporten. Voordeel van deze tapetechniek is dat de tape een paar dagen blijft zitten en dat douchen geen probleem vormt. De tape zorgt tevens voor pijndemping, vochtafvoer en functieverbetering.

Als het voetgewricht instabiel is, kan een tape worden aangelegd die een ondersteunend effect geeft en bovendien de proprioceptie van het voetgewricht stimuleert. Het gewricht krijgt via de zenuwbanen een signaal om niet te verzwikken. De tape voelt als een tweede huid en wordt niet als storend ervaren.

De tape toepassing heeft de vorm van een 8 en kan, afhankelijk om welke vorm van instabiliteit het gaat, ter ondersteuning vanaf mediaal of lateraal worden aangelegd.

Bij een mediale verstuiking adviseren wij de onderstaande 8-tape toe te passen. Let daarbij op dat CureTape® zonder rek wordt aangebracht, maar wel over de ligament structuren van de enkel maximale rek gebruiken.

  • Leg het uiteinde van de tape over de laterale malleolus aan.
  • Laat daarna de tape in caudale richting, onder de voet (hiel) doorlopen.
  • Vervolgens loopt de tape omhoog, over de mediale malleolus naar de voorzijde van de voet.
  • Laat de tape naar achteren terug lopen over de mediale malleolus door naar het dorsum van de voet richting buitenzijde en in de regio van metatarsale 5 eindigen.

Deze tape kan ook andersom aangelegd worden, beginnend aan de binnenkant. Voor sporters is vaak een sterkere proprioceptieve prikkeling noodzakelijk.
Die sterke prikkeling wordt bereikt door de 8-figuur dubbelzijdig aan te leggen (de 1e begint mediaal, de 2e lateraal).

Ga voor een succesvolle behandeling met CureTape voor enkelinstabiliteit naar een therapeut of sportmasseur.

enkelinstabiliteit
enkelinstabiliteit
enkelinstabiliteit

Taping tip: gebruik CureTape Sports bij voetproblemen. Tape aanbrengen op de voet is een kwetsbaar gebied. Vooral als er rek wordt gebruikt en tape over tape wordt aangebracht. Daarom is voor deze tapetoepassing CureTape Sports gebruikt.

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in de cursus voor podotherapeuten

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

maandactie-september

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.