Medical Taping bij een lopersknie

Hardlopen is een sport die de afgelopen jaren flink in populariteit is gestegen,  hardlopers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Hiermee stijgt echter ook het aantal hardloopblessures. Een bekende hardloopblessure is een “lopers knie”, ook wel “Runners Knee” genoemd.

De medische benaming is het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom of IlioTibial Band Syndroom. Deze vervelende, hardnekkige blessure veroorzaakt pijn aan de zijkant van de knie.

Hoe ontstaat een lopersknie?

Aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt een lange brede peesplaat, de Tractus Iliotibialis. Deze begint bij de heup en bilspier en eindigt net onder de knie op het Tibia (onderbeen).
Aan de zijkant van de knie zit een uitstekend botdeel, de laterale Epicondyl. Bij hardlopen wrijft de peesplaat over dit botdeel. Normaal gesproken zorgt de tussenliggende Bursa dat deze beweging soepel verloopt.  Bij overbelasting kan dit weefsel gaan irriteren en een ontsteking ontstaan die zich uit in laterale knieklachten.

medical_taping_lopersknie

Herkennen van lopersknie symptomen?

De lopersknie kan plotseling ontstaan en kan zowel beginnende als ervaren hardlopers overkomen. Men ervaart tijdens het hardlopen pijn aan de laterale kant van de knie, vaak begint dit met lichte klachten. De klachten kunnen na verloop van tijd verergeren en zelfs stekende pijn veroorzaken, tevens komt uitstraling van pijn naar het onderbeen voor.

Behandeling: Lopersknie tapen met CureTape

Samen met een therapeut wordt gezocht naar de oorzaak van de klachten en een behandelprogramma gemaakt. Naast looptechniek analyse, het aanmeten van het juiste schoeisel, spier versterkende oefeningen en gerichte training, kan Medical Taping ingezet worden om pijnvrij te kunnen bewegen zodat een sneller herstel bevorderd wordt.

lopersknie_tapen

Instructievideo: Lopersknie tapen

De patiënt ligt op de zij. Een sederende tape wordt over de Tractus Iliotibialis aangelegd. De basis wordt op de Tractus Iliotibialis aangelegd ter hoogte van de laterale epicondylus en volgt met lichte rek de peesplaat naar de M. Tensor Fasciae Latae.
Vervolgens worden twee ligament tapes aangelegd die een kruis vormen over het pijnpunt aan de zijkant van de knie. Dit geeft pijndemping, de functie keert terug en sneller herstel wordt mogelijk.

Een Medical Taping cursus volgen?

Deze tapetoepassingen van de lage rug worden uitgelegd tijdens de Medical Taping basiscursus. Inmiddels hebben meer dan 15.000 cursisten deze cursus gevolgd. Mocht je deze cursus nog niet hebben gevolgd en ben je geïnteresseerd? Lees meer over de Medical Taping basiscursus »

Lijkt het je leuk om met je collega’s op locatie een Medical Taping cursus te volgen? Vraag naar de mogelijkheden voor een Incompany cursus. Deze cursus wordt geheel afgestemd op jullie vakgebied, specialisatie en wensen. Lees meer over de voordelen mogelijkheden van een In Company cursus »

maandactie-september

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.