Kinesiotape

Op zoek naar informatie over kinesiotape? Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over kinesiotape! Onderstaand een overzicht van de onderwerpen, met één klik kom je direct op het gewenste gedeelte van de pagina!

Inhoud:

Wat is kinesiotape?

Kinesiotape is een elastische katoenen tape met een acryl lijmlaag. Doordat de tape dezelfde eigenschappen heeft als de huid,  op het gebied van elasticiteit en dikte, past de tape zich goed aan bij iedere natuurlijke beweging. De tape blijft 4 tot 7 dagen zitten en is waterbestendig.

Kinesiotape kan worden gebruikt bij diverse klachten en blessures. Het stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam, biedt ondersteuning, stabiliteit en vormt geen bewegingsbeperking. Het Medical Tapen is een goede aanvulling op de totale behandeling van een zorgprofessional. De kinesiotape kan worden ingezet gedurende het gehele genezingsproces.

curetape-assortiment

Kinesiotape kopen

Ben je op zoek naar kinesiotape maar weet je niet goed waar je op moet letten tijdens het kopen? Een van de belangrijkste afwegingen die je maakt is de overweging tussen kosten en kwaliteit. FysioTape is exclusief producent van CureTape®. Deze tape wordt geproduceerd in onze eigen fabriek waardoor wij altijd de hoogste kwaliteit kunnen bieden en garanderen.

De geschiedenis van kinesiotape

curetape-geschiedenis

De elastische tape (kinesiotape) is in de jaren 70 ontwikkeld in Japan. De Medical Taping methode is ontstaan vanuit de grondbeginselen van de kinesiologie bewegingsleer. In 1998 introduceerde FysioTape de behandelmethode in Europa met als doel deze methode in Europa bekendheid te geven.

Inmiddels mag worden geconcludeerd dat dit gelukt is, aangezien het Medical Taping Concept in bijna alle Europese landen, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten actief en succesvol wordt toegepast.

Hoe werkt kinesiotape

Bij het aanbrengen van kinesiotape worden de spieren en gewrichten in (uit)gerekte positie gebracht, vervolgens wordt de tape op de huid aangebracht. Op deze manier blijft volledige bewegingsuitslag mogelijk.  Wanneer het lichaamsdeel terug gaat in de natuurlijke ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op. Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je golfjes ontstaan, deze worden convolutions genoemd.

werking-curetape

Door de convolutions ontstaat ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waarin allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen.
In de bovenste laag van de huid (de superfasciale fascia) bevinden zich 85% van de pijnsensoren. Door de tape wordt het pijndempende systeem geactiveerd. De pijn verdwijnt waardoor de cliënt beter kan bewegen en gebruik kan worden gemaakt van de oorspronkelijke spierfunctie. Het resultaat is direct merkbaar binnen de behandeling van de therapeut.

Kinesiotape toepassingen

Er zijn veel verschillende Medical Taping toepassingen mogelijk die je met kinesiotape kunt uitvoeren. Het is erg belangrijk dat de toepassingen worden uitgevoerd door een zorgprofessional. Hieronder vind je een kort overzicht van verschillende Medical Taping toepassingen of bekijk het overzicht van alle Medical Taping toepassingen.

hooikoorts medical tape
littekens medical tape
lymf taping medical tape
lage rugklachten medical tape
zweepslag medical tape
copd medical tape
enkelinstabiliteit medical tape

menstruatieklachten medical tape

Welke kleuren kinesiotape zijn er?

Kinesiotape is er in allerlei kleuren. CureTape® wordt op dit moment verkocht in 9 verschillende kleuren: beige – blauw – geel – groen – oranje – rood- roze – wit – zwart. Wil je meer weten over de verschillende varianten CureTape? Bekijk dan de pagina over CureTape® »

Verschillende maten kinesiotape

Naast dat er verschillende kleuren tape zijn, zijn er ook verschillende maten tape beschikbaar. Kinesiotape is over het algemeen 5 meter lang en 5 cm breed maar er zijn ook afwijkende maten beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de CureTape Giant, deze rol tape is 31,5 meter lang en 5 cm breed. Ook is CureTape te verkrijgen in de maten 1, 2,5 of 7,5 cm.

Kinesiotape tips bij het tapen

Hieronder vind je handige tips voor het aanbrengen van kinesiotape. Deze tips zijn ontwikkeld naar aanleiding van de vele vragen omtrent het aanbrengen van onze CureTape.kinesiotape-aanbrengen

 • Het is erg belangrijk dat de huid schoon, vetvrij en droog is, op deze manier hecht de tape zich optimaal aan de huid.
 • De beste manier om de tape van het papier te halen is, bij het op maat
  geknipte stuk tape de katoenen kant naar je toe te richten om vervolgens met de vingertop over de bovenzijde te gaan. Het is praktisch om het papier eerst te scheuren.
 • Leg de tape altijd aan op de basis en het anker zonder rek.
 • Knip de basis en het anker van de tape altijd rond, hierdoor hecht zich de tape beter en langer op de huid.
 • Vermijd plooien tijdens het aanbrengen van de kinesiotape (of in de huid onder de tape), dit kan blaren tot gevolg hebben.
 • Bij teveel beharing op het lichaam adviseren wij om de haren te verwijderen met bijvoorbeeld een trimmer (dit ook in verband met het verwijderen van de tape). Bovendien hecht de tape zich beter op een niet behaarde huid.
 • Na het aanbrengen van de tape adviseren wij om licht en langdurig over de tape heen te wrijven, dit zorgt voor een optimale hechting van de tape.
 • Kinesiotape altijd voorzichtig verwijderen. Veel mensen hebben moeite met het verwijderen van de tape, hieronder enkele tips:
  • olie (baby olie, olijfolie) wordt regelmatig gebruikt voor het verwijderen van de tape, door de olie lost de acryllijmlaag op waardoor de tape eenvoudig loslaat.
  • tape afrollen van de huid
 • Breng niet te veel rek op de tape, dit kan blaren of irritatie
  veroorzaken.
 • Voor het verkrijgen van zoveel mogelijk “convolutions” (zichtbare golfjes op de tape, door de liftende werking van de huid) dient de huid op rek gebracht te worden, waarna de tape moet worden aangelegd met zo weinig mogelijk rek op de huid.
 • Cliënten met huidirritatie kunnen eventueel voor het tapen de speciale cavilon spray gebruiken. Deze spray legt een filmlaagje aan op de huid, waardoor de tape niet direct met de huid in aanraking komt. Hierdoor neemt tevens de kleefkracht iets toe.

Kinesiotape cursussen

In Nederland is er een grote vraag naar Medical Taping cursussen. Tijdens een Medical Taping cursus leer je alles over hoe het goed aanleggen van de kinesiotape, in de cursus wordt gewerkt met CureTape®. Inmiddels hebben meer dan 15.000+ professionals met succes een Medical Taping cursus bij FysioTape gevolgd.

Welke cursussen zijn er?

FysioTape biedt op dit moment 14 verschillende Medical Taping cursussen aan geschikt voor vakgebieden. Sommige cursussen zijn goed te volgen als beginner, maar er zijn ook cursussen voor de gevorderde taper. De cursussen zijn geaccrediteerd.

Bekijk de Medical Taping cursussen pagina voor meer informatie »

fysiotape

curetape-assortiment

Kinesiotape in Nederland

In 1998 heeft FysioTape B.V. als een van de eerste bedrijven in Europa deze kinesiotape methode geïntroduceerd op de paramedische markt.

Met een eigen team van docenten zijn de cursussen verder ontwikkeld en staan onder de naam Medical Taping Concept.
Vanaf 2003 produceert en levert FysioTape B.V. het product CureTape®. Deze tape wordt in een eigen fabriek in Zuid-Korea geproduceerd en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. CureTape® is aangemeld als medisch product dat behoort tot klasse 1 en wordt jaarlijks getest door TUV.

Medical Taping heeft zijn meerwaarde in de afgelopen jaren bewezen binnen de fysiotherapie praktijk in Nederland. Uit onderzoek, gedaan in 2014, is gebleken dat in Nederland 71% procent van de praktijken Medical Taping toepast als aanvulling op de bestaande behandeling. Dit is naast Algemene Fysiotherapie de meest aangeboden therapievorm.

CureTape® bestellen?

FysioTape is exclusief producent van haar eigen merk kinesiotape: CureTape®. Sinds 2003 wordt CureTape® geproduceerd in onze eigen fabriek in Zuid Korea, doordat wij het productieproces zelf beheren kunnen wij de hoogste kwaliteit garanderen.

Eigenschappen van CureTape®

 • Hoogwaardig kwaliteitsproduct
 • Geen toevoeging van medicijnen
 • Elastische katoenen tape met een rekbaarheid van 130 tot 140% (vergelijkbaar met de menselijke huid)
 • Lucht- en waterdoorlatend maar wel bestand tegen water (douchen, zwemmen)
 • Hypoallergene 100% acryl lijmlaag, volgens een golfpatroon aangebracht en geactiveerd onder invloed van lichaamswarmte
 • CureTape®  kan meerdere dagen blijven zitten, voor een unieke 24-uurs behandeling

curetape-bestellen