Medical Taping na doorgesneden extensor-pees

Katrien Nackaerts deelt met ons een praktijkcase van een cliënt die, tijdens het werk, de extensor-pees en zenuw heeft doorgesneden van de wijsvinger tot op het bot. De vinger en pees zijn gehecht in het ziekenhuis, aansluitend 2 weken gips en vervolgens 4 weken immobiliseren.

Problemen bij aanvang van de therapie
Na deze periode is de cliënt begonnen bij Katrien met fysiotherapie. Bij aanvang van de therapie kon ze de wijsvinger niet bewegen. Actieve flexie en extensie in het distale gedeelte van de vinger was door littekenverkleving niet mogelijk. De pijnscore was bij het aanraken en flexie mobiliseren van de vinger 9/10.

Beschrijving toegepaste therapie en de Medical Taping toepassing

Tijdens de behandeling mobiliseert Katrien voornamelijk het distale gewricht. Tevens past ze fasciatherapie toe met de FASCIQ® IASTM Tool ‘Mustache’ i.c.m. FASCIQ® Crème. Aanvullende oefentherapie met handklei en een flexweb. Het litteken wordt met zuivere NAQI Littekenolie schoongemaakt en behandeld.

doorgesneden-extensor-pees1

CureTape aanbrengen :

  • Knip twee smalle stroken tape van ca. 1 cm breed x 4 cm lang uit de lengterichting van een rol CureTape. Breng de kleine tapes aan de zijkanten van de vinger aan met een ligament techniek.
  • Knip een langere strook van ca 1 cm x 10 cm en breng deze circulair (niet aansluitend!) aan vanaf de vingertop richting hand. Deze tape geeft steun en ondersteunt met name het laatste vingerkootje tijdens de flexie beweging.
  • Meet vervolgens de tape af vanaf de vingertop tot aan de aanhechting van de extensor digitorum in de elleboog. Knip over de lengte van de vingertop tot de hand de tape smal (ca 1,5 cm). Vanaf het midden van de tape tot aan het overige deel blijft de tape 5 cm breed.
doorgesneden-extensor-pees2

Breng deze ontspannende tape (detoniserend) zonder rek aan. Begin vanaf de vingertop en laat de tape over een gebogen pols over de spierbuik van de extensor digitorum lopen tot aan de aanhechting. (Katrien heeft tevens geprobeerd deze tape als activerende tape aan te brengen (elleboog richting vingertop), echter had dit minder effect dan de ontspannende tape). De tape zorgt voor minder spanning op het litteken en pijndemping, waardoor de flexie beweging aanzienlijk verbeterd wordt (zoals te zien in de video).

Tips bij deze Medical Taping toepassing:

  • voor deze applicatie heeft de cliënt gekozen voor de stoere Tattoo print, één van de 6 dessins uit de CureTape Art collectie. CureTape Sports is tevens voor handtherapie een goede keuze
  • knip de uiteinden van de tape rond
  • wrijf de tape-applicatie goed aan voor een betere hechting.

Resultaat na twee weken therapie:

Pijnscore bij aanraken wijsvinger tijdens therapie : 5/10
Flexie winst van zeker 10 graden zonder tape. Kan de vinger met tape actief gebruiken tijdens het werk, zonder de tapetoepassing lukt dit helemaal niet. Katrien blijft haar wekelijks behandelen in de hoop op een volledig herstel. In de video is duidelijk het verschil te zien met en zonder tape tijdens de therapie.

Medical Taping toepassingen beheersen?

In Nederland is een grote vraag naar Medical Taping behandelaars. Wil je starten met Medical Taping of je verder specialiseren op het gebied van Medical Taping? Kies dan voor één van de negen Medical Taping cursussen die FysioTape aanbiedt. Toe te passen binnen diverse vakgebieden en op verschillende niveaus!

check-button-groen Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
check-button-groen Sinds 1998 de grootste van Nederland
check-button-groen Uitgebreid Medical Taping cursusaanbod
medical-taping-basiscursus