Medical Taping Concept

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.

Wat is Medical Taping?

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast Medical Taping Concept logode behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan. Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden met kinesiotape, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”. Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept.

Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend  en wordt door diverse soorten professionele behandelaars  binnen de gezondheidszorg  toegepast .

De achtergrond gedachte van het Medical Taping Concept op een rijtje :

 • De CureTape® beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
 • Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
 • Het ondersteunt het spierstelsel.

Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.

In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Het principe is : Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

Medical Taping Concept – Opleidingen

Inmiddels biedt FysioTape Opleidingen al vanaf 1999 op maat gesneden Medical Taping cursussen aan voor diverse beroepsgroepen in de gezondheidszorg.

De Medical Taping instructeurs zijn zeer ervaren, enthousiast en gedreven en hebben alleen al in Nederland meer dan 15.000 professionals opgeleid.
Om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de specifieke vragen van elke afzonderlijke beroepsgroep in de gezondheidszorg, heeft FysioTape Opleidingen (FTO) een geschakeerd cursusaanbod. Lees meer over het uitgebreide cursusprogramma »

Het Medical Taping Concept is al voor vele professionele behandelaars een onmisbare aanvulling in hun praktijk geworden. Dit zou binnenkort ook voor u kunnen gelden!

Medical Taping Concept – Literatuur

Naast het cursusaanbod zijn er inmiddels verschillende MTC boeken verkrijgbaar in diverse talen.

 • Nederlandstalig Medical Taping instructieboek  – 224 pagina’s full colour (auteur Harry Pijnappel).
 • Nederlandstalig MTC boek Functioneel Fasciaal Tapen – 253 pagina’s full colour (auteur Sascha Seifert).
 • Nederlandstalig Lymftaping boek – 197 pagina’s full colour (auteur Josya Sijmonsma).
  Tevens leverbaar in het Duits en Engels.
 • MTC-Handbook – 192 pagina’s Full colour + DVD (auteur Harry Pijnappel).
  Tevens leverbaar in het Duits, Frans, Russisch(geen DVD), Pools.
 • MTC pocketbook : Engelstalig pocketboekje, 252 pagina’s  met 1 steunkleur met name gericht op cross taping en spiral taping.
  (auteur : Dr Gwang Won Kim)
 • Crosslinq Handbook364 pagina’s met meer dan 100 verschillende toepassingen (auteur Olaf Kandt).
 • VetkinTape Handbook207 pagina’s met full colour afbeeldingen (auteur Renate Ettl)

Meer informatie over deze MTC boeken of bestellingen »