Zweepslag – Medical Taping

Wat is een zweepslag?

Zweepslag is een van de meest voorkomende sportblessures. Een zweepslag is een spierblessure die meestal voorkomt in de kuitspier, maar ook kan voorkomen in bijvoorbeeld de rug, hamstring, nek en armen. Bij een zweepslag kan het gaan om een klein scheurtje in de spier tot zelfs een volledige ruptuur. Kenmerkend bij het oplopen van deze blessure is dat de meeste mensen een knappend geluid horen bij het oplopen van deze blessure, tegelijkertijd voel je vaak een scherpe / brandende pijn in de kuit.

Waardoor ontstaat een zweepslag?

Meestal ontstaat de spierscheuring door een explosieve beweging tijdens het sporten, maar ook bij alledaagse inspanningen zoals bijvoorbeeld fietsen of wandelen kan een zweepslag ontstaan. Je vergroot de kans op een zweepslag door te gaan sporten zonder opgewarmde spieren. Tijdens een zweepslag voelt men een scherpe heftige pijn en vaak kan men niet meer op het been staan. Bij de scheuring ontstaat een zwelling en een bloeduitstorting. Op de plek van het scheurtje is vaak een kuiltje voelbaar. Zweepslag staat in de top 10 van sportblessures en herstel van een spierscheuring kan zomaar 3 tot 6 weken duren! 

Sneller herstellen met CureTape®

In het herstelproces van een zweepslag kan de fysiotherapeut veel voor zijn cliënt betekenen door een Medical Taping behandeling toe te passen met CureTape®. De fysiotherapeut kan vrij snel na het oplopen van een zweepslag de behandeling met CureTape® toepassen. Hierdoor vermindert de zwelling en daarnaast wordt pijnvrij bewegen mogelijk, waardoor het herstelproces zal versnellen. Voor een goed resultaat is het erg belangrijk om de Medical Taping behandeling te laten uitvoeren door een ervaren therapeut. Tijdens het aanbrengen van de tape moet je direct het verschil ervaren. Wanneer de pijn niet veel minder wordt, dan is het goed mogelijk dat de CureTape® iets verplaatst moet worden. Het is erg belangrijk om tijdens de behandeling goed te luisteren en te testen. De fysiotherapeut weet uit ervaring welk resultaat te behalen is met de Medical Taping.

Hoe tape je een zweepslag?

Als eerste wordt de ruptuur behandeld met een ligamenttechniek (maximale vanuit het midden) . Dit kan met een stertape (4 i-tapes van 2,5 cm breed). De eerste tape wordt met maximale rek vanuit het midden dwars over de ruptuur geplaatst. De ster maak je vervolgens af met de overige 3 stroken (foto 1). Alternatief is één strook dwars over de ruptuur. Indien het een ruptuur betreft van de achillespees of de spier-pees overgang, dan adviseren wij een ondersteunende ligamenttape over de achillespees aan te leggen (foto 2). Vervolgens een ontspannende tape, vanaf de calcaneus onder de voet tot iets voorbij de knieholte, aanbrengen langs de M. Tricepts Sureae met accent op de M. Soleus (foto 3).

Foto 1:

Aanbrengen van een ontspannende tape.

tapen bij zweepslag 2 tape

De Y-tape afmeten met de spier in gerekte positie met de voet in dorsaalflexie. Leg de basis zonder rek onder de hiel aan.
Laat de tape over de achillespees omhooglopen en breng beide tapestroken met een spiertechniek om de spierbuik van de gastrocnemius richting knieholte aan.

Foto 2:

Aanbrengen ontspannende tape aan de kant waar de spierscheur aanwezig is.

tapen bij zweepslag1 tape

In onderstaand voorbeeld wordt de Y-tape met een spiertechniek langs de spierbuik van de mediale kop van de gastrocnemius aangebracht (aan de zijde waar het scheurtje aanwezig is).

Foto 3:

Behandeling van de ruptuur

tapen bij zweepslag 3 tape

In dit voorbeeld wordt de ruptuur behandeld met twee gekruiste i stroken die met een ligamenttechniek worden aangebracht.

Deze toepassing beheersen?

Wordt behandeld in de basiscursus

 Producent van kwaliteitsproduct CureTape
 Meer dan 15.000 cursisten opgeleid
 Sinds 1998 de grootste van Nederland

maandactie-september

 

 

 

 

 

 

Let op: wij wijzen erop dat de aangegeven tape toepassingen en informatie op onze website, over de mogelijkheden binnen het Medical Taping Concept, nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. De uitspraken en genoemde voorbeelden zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Let op: bij het overnemen van het artikel is bronvermelding verplicht.