Lymftaping bij primair Lymfoedeem aan de voet

Primair Lymfoedeem is een aangeboren afwijking. Er zijn minder lymfebanen aanwezig waardoor het mogelijk is dat al op jonge leeftijd zwellingen ontstaan. Meestal begint dit in de benen maar kan zich ook uitbreiden naar andere plekken zoals de arm.
De afwijking uit zich vaak pas op latere leeftijd, na bijvoorbeeld. een breuk of ontsteking wanneer de zwelling niet verdwijnt. Wanneer een jong kind al klachten heeft dan gaat het vaak om een uitgebreidere vorm van lymfoedeem en is behandeling noodzakelijk.

Katrien vertelt over de behandeling:

Sinds 1 maand pas ik lymftaping bij Rianno toe en het verschil is enorm.
Zoals op de foto te zien is, had hij een enorme fibrosering van de tenen en boven op de voet.
Eerst tape ik een raster op de fibrosering en leg een drainerende tape aan richting heterolateraal paravertebraal (dit is redelijk hoog maar dit is raadzaam vanwege andere littekens in de regio die de lymfeafvoer verstoren).
Resultaat van de behandeling is dat het oedeem nu beduidend zachter is en minder fibrotisch, de huid kan beter vastgepakt worden. Het algemene oedeem is beduidend rustiger, ook de malleoli en de achillespees zijn weer zichtbaar.
Rianno is erg blij en tevreden, ook omdat hij met de tape op mee kan gaan met schoolzwemmen, naar de veldloop en turnen. Dit gaat niet met bandageren. Hij vindt dit ook ‘veel cooler’ dan bandageren! Wegens de huidbelasting wordt wel om de twee weken even gestopt en gebandageerd. Een super tevreden cliënt dus!
Katrien Nackaerts

Voor de behandeling:

lymftaping_bij_primair_lymfoedeem_voet_voor

Na de behandeling:

lymftaping_bij_primair_lymfoedeem_voet_na

lymftaping_bij_primair_lymfoedeem_voet_1