FASCIQ® Flossband

FASCIQ® Flossbanden zijn latexbanden van 1 mm of 1,5 mm dik met een lengte van 208 cm. De FASCIQ® Flossbanden zijn zowel in 2,5 cm als 5 cm breedte verkrijgbaar en worden vooral gebruikt door de professionele therapeut voor de behandeling van de fascie. Deze behandelmethode wordt Flossing genoemd en er worden verbazingwekkende resultaten mee bereikt. Afhankelijk van het te behandelen gebied en de hoeveelheid compressie die nodig is, wordt gekozen voor een type Flossband.

Wat is Flossing?

Flossing is afkomstig uit de topsport. Steeds meer therapeuten maken inmiddels gebruik van deze methode bij de behandeling van diverse klachten.

Je kunt op verschillende manieren diverse lichaamsonderdelen behandelen met deze latex Flossbanden met direct resultaat. De smallere banden van 2,5 cm worden gebruikt voor kleinere lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld bij vingers.
Wikkel de band met opbouwende spanning om het te behandelen gebied (begin en einde met minder spanning). Per wikkelslag bedek je ongeveer 50% van de voorgaande slag. Laat de band ongeveer twee minuten zitten terwijl je cliënt zijn/haar oefeningen doet. Vervolgens de band verwijderen en je cliënt laten bewegen (actief of passief), zodat de doorbloeding met een “boost” op gang komt.  Dit proces enkele keren herhalen. Het is een korte behandeling en het resultaat is direct meetbaar, wel is de behandeling vaak onaangenaam en pijnlijk, met name in het begin.

FASCIQ flossing knie

Effecten van Flossing:

  • Snel verplaatsen en verwijderen van vocht na een trauma.
  • Verbetering van de ROM in gewrichten.
  • Vermindering van spierspanning.
  • Sneller herstel van klachten.
  • Pijnvermindering.
  • Lymfedrainage.
  • Betere doorbloeding van het weefsel.
  • Zorgt voor een soepel en gezond werkend fasciaal systeem en brengt het lichaam in balans.

Werking van het fasciale systeem bij Flossing

Een mogelijke verklaring voor de positieve resultaten van Flossing kan gevonden worden in de werking van het fasciale systeem. De banden zorgen voor vermindering van myofasciale verklevingen en hebben effect op het neurale Bio Regulatie Systeem dat via het bindweefsel wordt gereguleerd en tevens zorgt voor informatie overdracht van en naar de hersenen.

Het zachte bindweefsel van het fasciaal netwerk bestaat uit diverse lagen met daarin de neurale receptoren. Indien er fasciale verklevingen in het weefsel aanwezig zijn kan dat zorgen voor pijn, lymfestoringen en bewegingsbeperking.

De techniek achter Flossing

Door het, onder opbouwende spanning, aanbrengen van een FASCIQ® Flossband over het te behandelen gebied, ontstaat er een fasciale blokkade. Het weefsel wordt afgebonden en alle vloeiende stromen in dit gebied worden onderbroken, bovendien werkt een enorme druk van buitenaf op alle structuren in het te behandelen gebied. Op deze manier wordt de structuur zo actief mogelijk bewogen, idealiter door de cliënt zelf en komen de adhesies en niet-fysiologische cross-links los tot in de diepste huidlagen. Nog tijdens de oefening verandert niet alleen de elasticiteit van het weefsel, maar ook de tonus van het spierstelsel en de fascia. De verschillende fasciale lagen komen, door het strakke Flossband, ten opzichte van elkaar in beweging. Dit heeft een positief effect op de verklevingen (fibrosering) van het fasciale netwerk. Vervolgens wordt het Flossband losgemaakt waardoor het gebied plotseling volstroomt met vers bloed en lymfe met daarin de noodzakelijke voedingstoffen die zorgen voor herstel van het weefsel.

Bij gewrichtspijn en bewegingsbeperking is er vaak sprake van slechte doorbloeding. Het releasen van de Flossband zorgt voor een enorme toename van vochtaanvoer (bloed en lymfe) en door de betere doorbloeding merk je direct verschil in de bewegingsuitslag.

Bij zwaarder letsel zoals spiervezelscheuren, bandletsel en meniscusbeschadiging kan Flossing – toegepast door een professioneel behandelaar – het regeneratieproces positief beïnvloeden. Over het algemeen wordt de band één tot drie minuten aangebracht. Wanneer de huid echter wit verkleurt, er hevige pijn optreedt of de extremiteit gevoelloos wordt, dient men te stoppen met de behandeling.

FASCIQ flossing elleboog
FASCIQ flossing enkel

Flossing bij een zwelling: één van de meest succesvolle toepassingen

De FASCIQ® Flossbanden zijn vooral erg geschikt voor gewrichten of weefsel dat vocht vasthoudt zoals zwelling door een blessure (trauma). Door de compressie van het Flossband wordt het vocht gedwongen zich te verplaatsen naar een ander gebied en daardoor wordt het sneller opgenomen in het lymfesysteem. Belangrijk daarbij is dat de compressie wordt uitgevoerd richting het hart (Flossbanden aanbrengen van onder naar boven met oplopende druk). Let op: bij zwelling na een operatie wordt deze techniek afgeraden.

De FASCIQ® flossinglijn bestaat uit de volgende flossbanden:

FASCIQ® Flossband medium 5 cm

FASCIQ flossband 5cm x 208cm_1mm

EAN 8719172260496
5 cm x 208 cm (1 mm)
Verpakt in een stoffen bewaarzak – geschikt voor grotere lichaamsdelen.

FASCIQ® Flossband strong 5 cm

FASCIQ flossband 5cm x 208cm_1_5mm

EAN 8719172260502
5 cm x 208 cm (1,5 mm)
Verpakt in een stoffen bewaarzak – geschikt voor grotere lichaamsdelen en indien meer compressie is gewenst. Meest gekozen type Flossband.

FASCIQ® Flossband medium 2,5 cm

FASCIQ flossband 2_5cm x 208cm_1mm

EAN 8719172260519
2,5 cm x 208 cm (1 mm)
Verpakt in een stoffen bewaarzak – geschikt voor kleinere lichaamsdelen.

FASCIQ® Flossband strong 2,5 cm

FASCIQ flossband 2_5cm x 208cm_1_5mm

EAN 8719172260526
2,5 cm x 208 cm (1,5 mm)
Verpakt in een stoffen bewaarzak – geschikt voor kleinere lichaamsdelen en indien meer compressie is gewenst.